BiH
1

Željeznice FBiH: Ne treba ukidati međunarodni željeznički saobraćaj

SRNA
Uprava Željeznica Federacije BiH podržava inicijativu sindikata ove kompanije da se zaustavi pokušaj ukidanje željezničkog međunarodnog saobraćaja između Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, koji bi države regiona mogao da dovede u potpunu izolaciju.

Međunarodni željeznički saobraćaj između Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH trebalo bi da bude ukinut na jesen, čime bi bilo ugašeno 46 međunarodnih željezničkih linija, tvrde u Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Predsjednik Sindikata Igor Boban rekao je da je ukidanje međunarodnih veza u javnom željezničkom putničkom saobraćaju između BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije istovremeno i ukidanje veza tih država sa Austrijom, Njemačkom, Mađarskom, Italijom i ostalim državama EU.

Iz Željeznica FBiH podsjećaju da su na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u februaru i martu u Ljubljani, predstavnici Hrvatskih željeznica iznijeli stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vozova koji prolaze kroz Hrvatsku.

Na listi se nalazi osam željeznica iz regiona kojima je saopšteno da Hrvatske željeznice nemaju interes voziti određene vozove u redu vožnje za 2013. godinu.

Na toj listi se nalazi 46 vozova među kojima i svih pet pari vozova koji polaze iz BiH.

Uprava Željeznica FBiH je 18. juna održala sastanak sa ambasadorom Hrvatske u BiH na kojem je razgovarano o rješavanju ovog problema i putem diplomatskih kanala.

U Željeznicama FBiH smatraju da je potrebno da se u ovu problematiku uključe nadležne institucije, jer je riječ o pitanju koje je od velikog značaja za građane BiH.