BiH
0

Zdravko Mihaljević priznao krivicu za ubistva u Tulicama kod Kiseljaka

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH uputilo je Državnom sudu sporazum kojim Zdravko Mihaljević priznaje učešće u ubistvima civila u naselju Tulice kod Kiseljaka.

Prema ovom sporazumu Mihaljeviću može biti izrečena kazna zatvora u rasponu od pet do šest godina.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Zdravko Mihaljević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"On je priznao da je 16. juna 1993. godine, naoružan automatskom puškom sudjelovao u pješadijskom napadu na mjesto Tulice, ubio jednog, a sudjelovao i pomagao u ubistvu sedam civila bošnjačke nacionalnosti, te sudjelovao u protivpravnom zarobljavanju više civila bošnjačke nacionalnosti", navodi Tužilaštvo.

Mihaljević je u aprilu 2008. godine nepravosnažno oslobođen svih optužbi, ali je Apelaciono vijeće - uvažavajući žalbu Tužilaštva - ovu presudu ukinulo, te odredilo ponovno održavanje pretresa.

U Tužilaštvu su naveli da je razlog za predloženu kaznu "saradnja optuženog", koji se obavezao da će istražnim organima otkriti sve što mu je poznato u vezi sa dešavanjima u Kiseljaku i Kreševu. Također je navedeno da će optuženi "dati izjavu kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje" za sudjelovanje u počinjenim zločinima.