"Bosanci brzo uče"
0

Zbog turskih serija porastao interes za kurseve turskog jezika

Piše: A. Dž.
Otkako je na domaćim TV kanalima počelo emitiranje turskih serija, a u naše domove uselili Onur, Šeherzada, Gumuš, Nedžla, Oguz i mnogi drugi, povećao se i interes za tursku kulturu, a samim tim i jezik ove nama bliske zemlje.

Gledanost turskih sapunica sve je veća, a u školama stranih jezika povećan je broj polaznika na kursevima turskog jezika, koji spada u grupu uralo-altajskih jezika i kojim danas u svijetu govori više od 60 miliona ljudi.

Jedan od organizatora nastave turskog jezika u Sarajevu je Istanbul edukaciono-kulturni centar. Direktorica centra Feyza Tanok Šehbajraktarević kazala nam je da je interes za kurseve turskog jezika udvostručen u posljednjih nekoliko godina te da su za to najzaslužnije turske serije.

"Zainteresiranost je zaista velika, a tome u prilog govori i podatak da su polaznici tražili da se poveća broj sati nastave", kaže za Sarajevo-x.com Tanok Šehbajraktarević.

Bosanci su, ističe, veoma telantirani za učenje stranih jezika pa tako i turskog. Vrlo brzo usvajaju znanja, a osim toga turski i bosanski imaju oko 5.000 zajedničkih riječi.

"Bosanci zaista brzo uče. Smatram da turski jezik nije težak, uglavnom lakši je od bosanskog", kaže kroz smijeh ova Turkinja bosanskog porijekla.

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla već dvanaest godina organizira kurseve stranih jezika, između ostalih i turskog jezika.

Interesovanje za ovaj kurs je, prema riječima sekretara centra Belme Panjete, prethodnih godina bilo znatno manje.

"Tokom posljednje dvije godine primjetan je porast interesa za učenje turskog pa su i na našim kursevima grupe uvijek popunjene. Pretpostavljamo da su saradnja s Turskom u različitim segmentima, posebno u oblasti ekonomije i kulture, kao i veliki priliv turskih građana, studenata, turista i biznismena, doprinijeli želji da se sazna nešto više o turskom narodu, kulturi, običajima. Smatramo da je uloga turskih TV serija značajan faktor u buđenju interesa za učenje ovog jezika, ali da nije presudna", naglašava Panjeta, sekretar centra Nahla.

Jedan stepen u Nahli traje dva mjeseca, a cijena kursa je 95 KM, dok je za članice Centra 80 KM. U Istanbul edukaciono-kulturnom centru dovoljno je platiti mjesečnu članarinu od 30 KM.