Sedam na jednog
6

Zbog njih je Banja Luka prozvana gradom žena

Piše: V. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Postoje legende o gradovima svjetlosti, poezije, ljubavi, noćnog života, soli i čega sve ne, ali je samo Banja Luka nadaleko poznata i prepoznatljiva kao grad žena.

Uz grad na Vrbasu se već godinama veže priča da je odnos žena i muškaraca sedam prema jedan, to jeste da sedam žena ide na jednog muškarca. Uz ovu tvrdnju poznate su priče o ljepoti banjalučkih dama, koje se svakodnevno mogu vidjeti među alejama na glavnom gradskom šetalištu.

Ukoliko sjednete u baštu nekog od mnogobrojnih gradskih kafića, odmorite na klupama ispod stabala kestena, ili pak samo šetate krajiškom ljepoticom, na svakom koraku vidjet ćete žene. Njihovu ljepotu, uz koju sve priče i mitovi bar na trenutak postaju stvarni.

Veliki umovi su godinama pokušavali objasniti svu tu silnu i neiscrpnu energiju koju su dobijali upravo od lijepih žena, pa bi bilo nerealno očekivati da se duh banjalučkih žena može iskazati u jednoj novinarskoj formi.

Ovaj tekst mogao bih imati bezbroj stranica, ali suština nikada ne bi bila napisana, zato pogledajte galeriju portala Sarajevo-x.com sa ulica Banje Luke i sjetite se riječi čuvenog Ive Andrića koji je rekao da "Žena stoji, kao kapija, na izlazu i na ulazu ovoga svijeta".