BiH
19

Zbog nedostatka snijega Bjelašnica bez skijaša, sunčan dan iskoristili šetači

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Sunčano vrijeme izmamilo je nekolicinu ljubitelja planinarstva danas na olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu. Iako je temperatura minus četiri stepena i nema snijega, ljudi su odlučili provesti dan na planini.

Iako je zima kalendarski počela, snijega još nema dovoljno kako bi se skijalo. Na vrhu Bjelašnice ima svega tri centimetra snijega. Prema prognozama Accuweathera, snijeg na planini bi trebao pasti sredinom ovog mjeseca.

Trenutno nije u funkciji niti jedna od žičara i ski liftova. Podsjetimo, krajem novembra preduzeće ZOI'84 dobilo je prvi kontigent topova za vještačko osnježenje. Isporučeno je sedam topova od ukupno planiranih 30. Realizacija cjelokupnog projekta modernizacije sistema vještačkog osnježenja i modernizacija objekata vertikalnog transporta je planirana za kraj mjeseca augusta 2017. godine, do kada će biti isporučeni preostali kontigenti topova za vještačko osnježenje.

Isporučeni topovi će biti spojeni na sistem vještačkog osnježenja tako da će biti pušteni u rad za predstojeću zimsku Ski sezonu, odmah po sticanju adekvatnih vremenskih uslova za njihov rad.

U toku je i proširenje smještajnih kapaciteta na olimpijskoj ljepotici. Trenutno se izvode radovi na proširenju hotelu Han, a grade se i novi smještajni kapaciteti.