BiH
0

Zbog hladnoće skraćeni časovi u školi u Srebrenici

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Srednjoškolskom centru (SŠC) "Srebrenica" danas su bili skraćeni časovi na 30 minuta zbog hladnoće, jer je došlo do kvara na uređaju za pokretanje i praćenje rada sistema centralnog grijanja u objektu.

Kvar je tokom dana privremeno otklonjen i sistem za zagrijavanje ponovo je u funkciji.

Školski odbor na današnjoj sjednici zaključio je da se hitno traži odobrenje od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da se dio sredstava od upisnine izdvoji za sanaciju grijanja, nabavku i postavljanje adekvatnog kotla da bi se osposobilo centralno grijanje u ovom centru.

Prema prikupljenim informacijama, procjenjuje se da bi za tu namjenu trebalo oko 10.000 do 15.000 KM, a na računu škole ima oko 50.0000 KM od đačkih upisnina prikupljenih za nekoliko godina.

U Centru kažu da sredstva ne koriste u potpunosti, zbog striktnih propisa koji ograničavaju raspolaganje. U Centru navode da su stvorene zalihe koje bi omogućile da se kvalitetno riješi grijanje u Srednjoškolskom centru i da je zatraženo od resornog ministarstva da to odobri i trajno riješi problem.

Direktor SŠC "Srebrenica" Momčilo Cvjetinović rekao je Srni da je danas problem privremeno premošten nabavkom djela za pokretanje i praćenje rada sistema centralnog grijanja, ali da nije trajno riješen.

Cvjetinović je rekao da je nedovoljan kapacitet kotla za zagrijavanje oba objekta, ali i da su dotrjale instalacije centralnog grijanja što, takođe, negativno utiče i onemogućava da se učionice dovoljno zagriju.

Prema njegovim riječima, škola i opština Srebrenica nemaju sredstava za renoviranje sistema centralnog grijanja i nabavku i instalisanje novog kotla i da zbog toga nije obavljen i njegov redovni petogodišnji remont.

Roditelji učenika, zabrinuti za zdravlje svoje djece, traže da se ovo pitanje hitno riješi.

Očekuje se brz pozitivan odgovor od resornog ministarstva kako bi se u toku zimskog raspusta riješio problem grijanja u Srednjoškolskom centru "Srebrenica".