BiH
66

Završetak radova na izgradnji državnog zatvora do kraja ove godine

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radovi na izgradnji državnog zatvora na području općine Istočna Ilidža počeli su u julu 2014. godine, a bit će finalizirani do kraja ove godine. Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju izgradnje zatvora BiH.

Iako je rok za završetak radova bio 24 mjeseca, tačnije do augustu 2016. godine, otvaranje će biti prolongirano za kraj godine.

"Aktuelan je plan za otvorenje zatvora krajem godine. Radovi idu po planu, bilo je jedno zakašnjenje na početku radova, a izvođač nastoji prevazići to zakašnjenje sa malo bržom dinamikom radova i planiramo da će sve biti završeno do kraja godine", rekao je Bašić za Klix.ba.

Napomenuo je da osim tehničkih, građevinskih radova, većih problema nije bilo.

Šef gradilišta, inžinjer Strahilo Subašić nam je potvrdio da radovi trenutno idu po predviđenoj dinamici. Podsjetio je da uprkos tome što tokom zimskih dana nije bilo većih snježnih padavina, radovi su ipak išli sporije zbog magle i kiše.

"Planirali smo ipak da će biti takvih zaostataka tako da idemo po predviđenom planu. Realan završetak radova je kraj 2016. godine", rekao je Subašić.

Dodao da je pored vremenskih bilo i drugih poteškoća koje su sasvim normalne i očekivane za period decembar/mart.

"Postoje one svakodnevne poteškoće koje se odnose na projektne detalje što svakodnevno rješavamo ili se pak odnose na povećanje ljudi i uvođenje novih tehnologija", zaključio je Subašić.

Podsjećamo, priča o gradnji državnog zatvora počela 2004. godine, kada je postavljen kamen temeljac.

Nakon što je posao na ponovljenom tenderu dobio češko-španski konzorcij OHL ŽS, a ponuda vrijedna 26,5 miliona eura ocijenjena najpovoljnijom, počeli su i radovi. Radovi se finansiraju iz Razvojne evropske banke, gdje je odobreno oko 19,3 miliona eura, iz IPA fondova četiri miliona eura, te od donacija različitih organizacija.

U državnom zatvoru trebalo bi biti smješteno 300 osuđenika i 50 pritvorenika. Površina ove ustanove iznosi 24.000 kvadratnih metara, a svaka ćelija u kojoj će biti smještena po jedna osoba ima 12 kvadratnih metara.

U zatvoru će raditi više od 100 osoba raznih profila.