Projekt od 10 miliona KM
0

Završeno utopljavanje Studentskog doma u Nedžarićima: Studenti dobijaju bolje uslove za boravak

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnici Vlade KS, Delegacije EU u BiH i EBRD-a prisustvovali su danas obilježavanju završetka radova na utopljavanju Studentskog doma u Nedžarićima.

Povodom utopljavanja objekta medijima se obratio šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Željeli smo ostvariti dvije stvari. Prva je, podariti studentima bolje uslove za život. Drugo je doprinijeti energetskoj efikasnosti i smanjenju karbonskog otiska u Kantonu Sarajevo. Predviđena je sanacija 40 javnih objekata na području KS, radi se na unapređenju energetske efikasnosti. Radit ćemo na školama, domovima zdravlja, zamjeni stolarije, prozora. Bez povoljnog kredita EBRD-a ne bi bilo moguće osigurati povoljnu finansijsku kontrukciju i želim im se zahvaliti", rekao je Sattler.

Johann Sattler (Foto: I. L./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: I. L./Klix.ba)

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Enver Hadžiahmetović naglasio je kako je ovo samo jedan od projekata koje vlada radi u saradnji s EBRD-om.

"Ovo je još jedan u nizu objekata koje radimo po projektu. Osam miliona eura je bio kredit koji je Vlada KS osigurala preko EBRD-a, dva miliona su grant sredstva EU. Ovaj projekat, kao što znate, je završen. Danas prisustvujemo jednom lijepom događaju. Ovo je podrška prije svega studentima. S druge strane, osigurat će se energetska efikasnost, bolji zrak, manje štetnih čestica", rekao je ministar Hadžiahmetović.

Enver Hadžiahmetović (Foto: I. L./Klix.ba)
Enver Hadžiahmetović (Foto: I. L./Klix.ba)

Direktor JU Studentski centar Sarajevo Amar Dovadžija objasnio je šta je sve urađeno tokom projekta utopljavanja objekta.

"Imao sam tu sreću da budem na čelu ove ustanove kada se sve ovo dešava. Ovo je historijski trenutak za nas, ali i za studente. Urađeno je utopljavanje objekta, zamjena ventila na radijatorima, jedan dio krova, ali i zamjena rasvjete", rekao je Dovadžija.

Amar Dovadžija (Foto: I. L./Klix.ba)
Amar Dovadžija (Foto: I. L./Klix.ba)

Na kraju, projekt je komentirala i direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl.

Manuela Naessl (Foto: I. L./Klix.ba)
Manuela Naessl (Foto: I. L./Klix.ba)

"Drago nam je da je Vlada KS rano prepoznala važnost energetske efikasnosti i možemo im čestitati na takvoj dalekovidosti i spremnosti da unaprijede uslove boravka studenata u Nedžarićima. Posla je još puno, finansijska sredstva su na raspolaganju i radujemo se saradnji s Vladom KS na novim projektima", zaključila je direktorica.

Ukupna vrijednost radova na utopljavanju iznosila je 10 miliona KM.