BiH
11

Završeni protesti: Ministar Bandić obećao pomoć porodiljama u borbi za prava

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar socijalnog rada KS Muamer Bandić obećao je porodiljama u KS pomoć u utjecanju na delegate Skupštine KS koji su zastupnici i u federalnom Parlamentu da ubrzaju proceduru donošenja Zakona o socijalnoj zaštiti koji obuhvata i naknade za porodilje.

"Kolektivni ugovor po kojem se porodiljama isplaćivalo 460 KM je prestao važiti 2005. godine, a on se sprovodio i dalje. To je greška Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice koje je godinama donosilo rješenje da se postupa po kolektivnom ugovoru. Lično smatram da 360 KM nije dovoljno i da bi naknada trebala biti veća. Ja sam samo postupao po zakonu. Prema informacijama koje imam zakon na federalnom nivou je u formi nacrta i predviđa da zaposlenim porodiljama naknade iznose 80 posto od plaće, a 20 posto od plaće da uplaćuje poslodavac", rekao je Bandić nakon sastanka.

Istakao je kako trenutni zakon ne obuhvata porodilje koje nisu zaposlene, a da je KS donio uredbu kojom je obuhvatio i tu kategoriju porodilja, te godišnje izdvajao tri miliona KM.

"To je zakon na federalnom nivou i ja na njega nemam utjecaj. Imam povjerenje u zastupnike da će ubrzati proceduru oko usvajanja zakona", rekao je Bandić.

Porodilje su istakle da nisu zadovoljne time što će im naknade i dalje biti smanjenje ali da im je drago da imaju sagovornika koji im je pružio podršku i obećao pomoći u narednim koracima.

"Ovo je prvi put da su se porodilje pokrenule. Ovo je prvi korak ka rješenju problema na nivou KS i FBiH i moramo biti optimistični", rekla je majka Selma Palo-Tanić.

Samira Hasanović-Čad kazala je kako je potrebno da sve porodilje dignu svoj glas i pruže podršku, a da na rješavanju ovog problema trebaju raditi svi.

"Ovo je pitanje koje se treba ticati svih političkih stranaka", naglasila je Hasanović-Čad.

Porodilje, trudnice i očevi danas su sa svojom djecom protestovali ispred Vlade KS tražeći da se naknade za porodilje vrate na visinu od 460 KM i da se sve porodilje bez obzira bile ili ne bile u radnom odnosu izjednače pred zakonom. Pred Vladom je bio i otac Sanjin Bužo iz Sarajeva koji trenutno radi u Hrvatskoj.

"Došao sam da podržim sve porodilje, buduće majke i očeve koji će ići na porodiljski i da podržim ljude u BiH i Sarajevu da još jednom ispravimo još jednu laž i nepravdu koju nam u ovom slučaju priređuje Vlada KS a to je gdje uzimaju od jednih a daju drugima umjesto da smanje svoje naknade koje primaju u raznim odborima i preusmjeren a drugi izvor. Majke i očevi koji idu na porodiljski trebaju svu moguću podršku jer bijela kuga vlada, natalitet u BiH vidno pada. Mislim da institucije BiH u ovom slučaju Vlada KS pravi nepromišljen potez i time direktno narušava natalitetnu politiku u BiH, kazao je Bužo.

Porodilje su se nakon održanog sastanka s ministrom Bandićem razišle uz nadu da će njihov problem biti riješen i da će vlasti povesti više računa o ovoj kategoriji društva.