BiH
75

Završena sjednica NSRS-a: Jednoglasno usvojeni Zakon o radu i Zakon o policiji

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na hitnoj sjednici Prijedloge zakona o radu i zakona o policiji u Republici Srpskoj. Zakoni su usvojeni jednoglasno, a glasalo je ukupno 49 poslanika.

Narodna skupština RS-a usvojila je nakon više od devet sati zasjedanja Prijedlog zakona o radu zbog kojeg je Savez sindikata Republike Srpske održao proteste ispred parlamenta RS-a kako bi na taj način izrazio nezadovoljstvo rješenjima koje je, kako ističu, nametnula vlada premijerke Željke Cvijanović.

U jednom trenutku došlo je i do fizičkog obračuna policije sa radnicima koji su uspjeli probiti kordon u namjeri da uđu u zgradu Narodne skupštine RS-a iz koje je nasilno izbačena predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Savez je žestoko osudio nehumano ponašanje osiguranja entitetskog organa zakonodavne vlasti ističući kako je Mišić pretrpjela teško fizičko zlostavljanje počev od nasilnog skidanja sa jedne od zastupničkih govornica NSRS-a pa sve do šutiranja.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović demantovala je da su članovi njenog osiguranja šutirali predsjednicu Saveza.

Ona je kazala i da niko nije vršio pritisak na Savez sindikata RS-a i da sva dešavanja ispred zgrade NSRS-a nisu imala nikakve veze s radničkim pravima.

U toku sjednice NSRS-a posebna otpor pružali su zastupnici Adam Šukala i Goran Đorđić koji su stajali ispred radnog predsjedništva parlamenta RS-a kako bi na taj način demonstrirali nezadovoljstvo zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu po hitnoj proceduri.

Opozicija je pozvala kompletnu Vladu RS-a i potpredsjednika NSRS-a Nenad Stevandić da podnesu ostavke. Hitnu sjednicu nakon usvajanja dnevnog reda napustili su opozicioni zastupnici ističući kako je to jedini legitiman način na koji mogu izraziti neslaganje s politikama vlasti predvođene SNSD-om.

Uprkos žestokim kritikama i protestu radnika vlast u RS-u odbacila je na samom početku sjednice da se Prijedlog zakona o radu razmatra u redovnoj proceduri.

Savez sindikata RS-a ranije je saopćio kako je novi zakon o radu pisan prema potrebama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, te kako se njime ukidaju sva radnička prava i daje prednost ugovorima na određeno vrijeme.

Mišić je kazala kako "sve ono za šta su se sindikati borili godinama, predloženim zakonom pada u vodu". Istakla je da su u novom zakonu sporne plaće, ugovor o radu, otkaz ugovora o radu i kolektivno pregovaranje.

Iz Saveza sindikata RS-a kazali su kako će se u toku dana oglasit o daljim koracima vezanim za usvajanje Prijedloga zakona o radu.

Generalna sekretarka Saveza sindikata RS-a Velka Odžaković ranije je rekla kako nije isključeno da će se ići na ocjenu ustavnosti zakona, ali da nije posebno optimistična s obzirom na to da je već svima poznat način rada Ustavnog suda RS-a.