BiH
58

Završen projekt "Aktivna inkluzija i prava Romkinja"

FENA
Trogodišnji projekt "Aktivna inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu" je završen, a organizatori smatraju da su projektne aktivnosti napravile konkretne promjene u oblasti obrazovanja, zdravstva i generalno ljudskih prava kod Romkinja.
Sumka Bučan (Foto: FENA)
Sumka Bučan (Foto: FENA)

Projekt je pokrenuo BIBIJA Romski ženski centar iz Beograda 2012. godine u partnerstvu s CARE International NWB Sarajevo i koalicijom romskih organizacija.

Projekt je provođen u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Direktorica Care International Balkans Sumka Bučan danas je u Sarajevu na konferenciji za medije kazala da su tokom tri godine urađene brojne aktivnosti radi poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja Romkinja u tri zemlje.

Akcent je bio na povećanju učešća Romkinja u političkom životu i podršci romskih ženskih nevladinih organizacija te umrežavanju s drugim organizacijama koje se zalažu za promoviranje ženskih prava.

Sumka Bučan (Foto: FENA)
Sumka Bučan (Foto: FENA)

"Pomak je da imamo veću vidljivost Romkinja na društveno-političkom planu i njihovo učešće u radnim i savjetodavnim tijelima - navela je Bučan.

Veliki broj aktivista proveo je 39 projekata koji se tiču obrazovanja i pristupa zdravstvenoj zaštiti, a u koje je uloženo više od 150.000 eura.

Projekt je realiziran uz podršku austrijske razvojne agencija i CARE Austrija.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija je naglasila da Projekt ima veliki značaj i predstavlja direktan doprinos i pomoć Romkinjama.

Navela je da se rezultati Projekta mogu korisiti i u drugim aktivnostima koje za cilj imaju socijalnu uključenost Roma u BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA

Đuderija je kazala da nedostaje projekata kojim bi se radilo s Romkinjama i to o osjetljivim temama kao što je nasilje.

Predstavnica Udruženja građana omladinska romska inicijativa "Budi mi prijatelj" iz Visokog Aldijana Dedić najavila je "Mjesec dana ženskog aktivizma" koji će početi 8. marta, a koje će realizirati mreža romskih organizacija radi informiranja građana o stanju Roma u BiH.