BiH
0

Završen međunarodni znanstveni simpozij o Krunoslavu Draganoviću

FENA
Krunoslav Draganović
Krunoslav Draganović
Međunarodni znanstveni simpozij o Krunoslavu Draganoviću održan je od 8. do 10. novembra u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba te Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Simpozij je održan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu jer je Krunoslav Draganović, nakon povratka u bivšu Jugoslaviju, veći dio života proveo upravo tamo.

Generalni tajnik HKD "Napretka" Željko Grubišić kazao je Feni da je tom skupu, prvom takve vrste, prisustvovalo više od 25 naučnika iz BiH i inozemstva što, kako kaže, govori o tome kakva je osoba Draganović bio.

"Imali smo i žive svjedoke koji su dosta vremena provodili s pokojnim Krunoslavom Draganovićem te su mogli prepričati svoja iskustva i doživljaje. Utvrđeno je mnogo podataka za koje ranije nismo znali, a ovaj simpozij nam je donio više podataka o njemu. Nadamo se da će buduće generacije moći nastaviti sa izučavanjem, a naredni simpozij biti još značajniji", kazao je.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić predvodio je jutros svetu misu u Katedrali Srca Isusova za pokojnog Krunoslava Draganovića, a upriličena je i posjeta njegovom grobu na groblju Bare.

Krunoslav Stjepan Draganović (1903. - 1983.) bio je hrvatski historičar, svećenik i politički emigrant.