Ocjene političara
45

Zavirili smo u Stanivukovićev dnevnik: Ko ima najviše neopravdanih, a ko jedan zbog diktature

N. V.
(Foto: Klix.ba)
Narodni poslanik Partije demokratskog progresa u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković vodi dnevnik u kojem ocjenjuje poslanike, ali i predsjednicu RS-a i predsjednika SNSD-a.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik bi s trenutnim ocjenama koje mu je dao Stanivuković definitivno ponavljao razred, ali pozitivna stvar po Dodika je što ima jednu najvišu ocjenu (pet) i to iz hemije. Kao razlog za maksimalnu ocjenu navodi se to što lider SNSD-a "voli zlato i srebro".

Pored hemije, Dodik ima samo još jednu pozitivnu ocjenu, iz muzičkog, no izgleda da se Stanivukoviću ne dopada pretjerano kako on pjeva s obzirom na to da je dobio dvojku uz komentar da je "šatorski pjevač".

Neprolaznu ocjenu Dodik je dobio iz ostalih predmeta, među kojima je i istorija zbog "prodaje jasenovačke građe", demokratija jer je "čisti diktator", a iz biologije jedinicu zbog janjećeg i prasećeg fonda koji je, prema upravo njegovim riječima, angažovao kako bi SNSD dobio izbore u Banjoj Luci.

Ni predsjednica RS-a se ne može pohvaliti pretjerano dobrim ocjenama s obzirom na to da ima samo dvije visoke ocjene - iz srpskog i engleskog.

Stanivuković joj je iz engleskog dao četiri uprkos tome što predsjednica ima diplomu iz ovog jezika i što je dugo radila kao nastavnica i profesorica. Pored toga, bila je i prevodilac Misije EU u BiH, a zapamćena je kao odličan sinhroni prevodilac.

Peticu ima iz srpskog zbog svoje poznate definicije da sloboda postoji samo u prirodi: "rijeka teče tamo, brdo ovdje". Iz matematike je dobila naravno jedan zbog sabiranja procenata.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović ima problem s neopravdanim časovima, odnosno izostancima s obzirom na to da mu je Stanivuković dao čak 39 neopravdanih. To ujedno prema školskom sistemu RS-a znači i da Čubrilović ima problema s vladanjem.

On ima negativne ocjene iz svih predmeta osim prirode, a kao razlog za pozitivnu ocjenu iz tog predmeta Stanivuković mu navodi to što "prirodno voli fotelju."

Osim njih, u dnevniku se nalazi i Petar Đokić koji ima jedan iz engleskog, iako se školovao u Londonu. Dragan Lukač kojem je Stanivuković dao pet iz fizičkog vaspitanja, ali jedan iz srpskog s obzirom na to da "više udara nego što priča".

Lukač je u Stanivukovićevom fiktivnom razredu i razredni redar zbog toga što, kako kaže, "zavodi red šakama".

Iz vjeronauke su jedinicu dobili Cvijanović, Čubrilović, Dušica Šolaja i Srđan Mazalica, a razlog je što "vjeruju Dodiku."