Za sve žrtve nasilja
1

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio inicijativu za uspostavu nagrade "Denis Mrnjavac"

A. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojena je inicijativa zastupnika Damira Arnauta iz Naše stranke za uspostavu nagrade "Denis Mrnjavac", u spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Tu informaciju je na svom Twitter profilu potvrdio inicijator Damir Arnaut.

"Zastupnički dom usvojio moju Inicijativu da se uspostavi nagrada 'Denis Mrnjavac' u spomen na njega i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja. Hvala svim kolegama koji su pomogli", napisao je Arnaut.

U inicijativi je navedeno da bi nagradu "Denis Mrnjavac" svake godine dodjeljivalo državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ili Vijeće ministara BiH ovisno o odluci i u skadu s procedurom koja se propiše.

Predviđeno je da se nagrada svake godine dodjeljuje jednom učeniku/učenici osnovne i jednom učeniku/učenici srednje škole, na nominaciju bilo koje škole u Bosni i Hercegovini. Cilj je čuvanje sjećanja na njega i sve ostale mladiće i djevojke koje su žrtve nasilja.

Izglasano je da se nagrada treba sastojati od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje, kao i prikladnog priznanja za školu nagrađenog učenika/učenice, a detalje treba pobliže propisati Vijeće ministara.

Arnaut je ovu inicijativu predložio na 13. godišnjicu od brutalnog ubistva mladog Denisa Mrnjavca kojeg su u sarajevskom tramvaju pretukla i zbola nožem trojica huligana na povratku iz škole nakon čega je dan poslije, 6. februara 2008. godine preminuo. Imao je samo 16. godina i pohađao Katolički školski centar u Sarajevu.

Berin Talić je osuđen 2010. godine na 10 godina zatvora, a Ademir Lelović na 15 godina jer su pomagali maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu Denisa Mrnjavca. Sikirić je također osuđen na 15 godina zatvora.