BiH
0

Zastupnici Skupštine KS nisu usvojili izvještaj o izvršenju sankcija

FENA
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili Izvještaj o izvršenju sankcija u ovom kantonu za 2013. godinu, jer po riječima nekih zastupnika nisu dobili kompletne informacije.

Sekretarka Ministarstva pravde i uprave KS-a Indira Šulović Odredbama Zakona o izvršenju sankcija u KS-u propisano je da su Općinski sud u Sarajevu, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a (MUP), Kantonalna javna ustanova Disciplinski centar za maloljetnike i Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad dužni podnositi izvještaj Skupštini Kantona Sarajevo, najmanje jedanput godišnje.

Naglasila je da se navedeni izvještaji podnose Ministarstvu pravde i upravi KS-a koji daju mišljenje s prijedlogom mjera za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

"Prema ovom izvještaju, Općinski sud u Sarajevu postiže visoki procent izvršenja sankcija te posebno se ističe saradnja s kantonalnim javnim ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija prema maloljetnicima. MUPKS-a prema podnesenom Izvještaju ima zadovoljavajuću kadrovsku osposobljenost i kvalifikacionu strukturu. U Izvještaju se također navodi da se policajci susreću s problemima, jer ne mogu uručiti pozive za prekršaje zbog velikog broja fiktivno prijavljenih adresa, neposjedovanja ili manipulacije u smislu lažne prijave gubitka CIPS-ove vozačke dozvole ili što određeni broj osoba kojima se ova mjera izrekne, nema položen vozački ispit", kazala je.

Šulović je istakla da je Disciplinski centar za maloljetnike u toku 2013. godine u postupku izvršavanja sankcije izvršio 55 rješenja Općinskog suda u Sarajevu. Analizirajući navedene podatke, u Izvještaju se navodi da ova ustanova daje puni doprinos resocijalizaciji maloljetnih prijestupnika.

"Kantonalni centar za socijalni rad je tokom 2013. godine realizirao niz projekata s vladinim i nevladinim sektorom u koje je uključen veći broj djece pod rizikom, međutimm konstatovana je neadekvatna podrška i uključivanje lokalne zajednice u iznalaženju mogućnosti kreativnijeg korištenja slobodnog vremena djece, kroz sportske i druge aktivnosti, kao i projekti koji su imali za cilj edukaciju roditelja za odgovorno roditeljstvo i preventivno djelovanje u ovoj oblasti. Ponovo je istaknut problem izvršavanja izrečenih mjera i to naročito zbog neadekvatnog zakonskog tretmana odgovornosti i dobrovoljnosti porodice, što u praksi rezultira maloljetnikovo zanemarivanje izvršavanja ovih mjera", naglasila je.

Radi efikasnijeg rada ove javne ustanove, dodala je, u Izvještaju se navodi da je potrebno dodatno kadrovsko jačanje, odnosno formiranje posebne organizacione i stručne cjeline koja bi se bavila isključivo poslovima u oblasti maloljetničkog prijestupništva, adekvatno potrebama ovog dijela populacije mladih i njihovih porodica, što je uključeno i u prijedlog mjera zaključnog dijela izvještaja.

"Ministarstvo pravde i uprave KS-a je tokom 2013. godine potpisalo ugovore s pet kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, Pokop, Gras, Rad, Park i Vodovod i kanalizacija te dvije javne ustanove Gerontološki centar i Dom za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje starih i iznemoglih osoba, na osnovu kojih su osigurani kapaciteti za izvršavanje alternativnih krivičnih sankcija. Kroz društveno koristan rad ovu alternativnu krivičnu sankciju izvršavale su 52 osobe", naglasila je Šulović.

Analizirajući izvještaje o izvršenju sankcija u Kantonu Sarajevo za 2013. godinu Šulović je predložila da se razvije saradnja i koordinacija među institucijama sistema prilikom izvršavanja sankcija, kao što su škola, roditelji, ustanove socijalne zaštite, nadležna tužilaštva i sudovi, kao i zdravstvene ustanove uz potpisivanje pratećih protokola o obavezama izvršavanja.

Također je predložila nastavak aktivnosti na prevenciji maloljetničkog prijestupništva u svim segmentima razvoja djece i mladih, s fokusom na institucije odgoja, obrazovanja, sporta i kulture, uz uključivanje lokalne zajednice.

Naglasila je da je neophodno osigurati finansijska sredstva u budžetu KS-a za 2014. godinu za razvoj kadrovskih kapaciteta JU Kantonalni centar za socijalni rad, radi formiranja posebne stručne cjeline za prevenciju i rad s maloljetnicima, kao i stručno usavršavanje profesionalaca iz svih naučnih oblasti koje pokrivaju rast i razvoj djece.

Također je predložila usklađivanje Zakona o izvršenju sankcija u KS-u s federalnim Zakonom u izvršenju sankcija, u dijelu koji se odnosi na primjenu Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku kada se za to steknu uvjeti.

Zastupnik BPS-a Zaim Backović kazao je da nije imao uvida u raspravu te da mu nisu date kompletne informacije u Izvještaju.