Afera "Respiratori"
295

Zašto je presuda Fikretu Hodžiću postala predmet pravne diskusije: Evo šta kažu pravni stručnjak i advokatica

D. Be.
Fikret Hodžić i advokatica Mirna Avdibegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Fikret Hodžić i advokatica Mirna Avdibegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Bivši TV voditelj i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić uskoro ide na izdržavanje petogodišnje zatvorske kazne zbog uloge u aferi "Respiratori", no njegove izjava u intervjuu za Face televiziju mnogima su upalila pitanja o tome kako je moguće da je neko osuđen za krivično djelo za koje nije optužen.
Tim povodom razgovarali smo sa pravnim ekspertom prof. Nurkom Pobrićem, ali i sa advokaticom Mirnom Avdibegović koja je zastupala Fikreta Hodžića.

Pravni stručnjak Nurko Pobrić stava je da je to apsolutno moguće i da je Fikret Hodžić javnost usmjerio u pogrešnom pravcu, svojom izjavom da je oslobođen za sve tačke optužnice, a osuđen za potpuno novu koja mu nije ni stavljena na teret.

"Na osnovu takve njegove izjave, koja nije dodatno objašnjena, može se stvoriti pogrešan utisak kada je rekao da je optužen za četiri krivična djela, za koja je oslobođen, a osuđen za peto za koje nije optužen i da to nije moguće. Ali pravno je to moguće. On je optužen za četiri krivična djela, a osuđen za zloupotrebu položaja, a izostavio je i ovlaštenja. Sa rječju službeni položaj bez 'i ovlaštenja' je manipulisao, kao kako može biti službeni položaj kao vlasnik privatne firme. Može, po zakonu, i krivično djelo se zove krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja", smatra Pobrić.

Pobrić dalje objašnjava:

"Dakle, potvrđena je optužnica i u toku postupka koji traje, tužitelj može doći do saznanja da se na osnovu istog događaja koji se odnosi na isto lice i isti kriminalni događaj, ne radi o krivičnom djelu za šta je optužen već za drugo krivično djelo i tada mijenja optužnicu. To je jedan način. Tada ga optužuje za drugo krivično djelo i to se zove krivično djelo u sticaju. Onda se osuđuje za to krivično djelo po izmijenjenoj optužnici."

Nurko Pobrić
Nurko Pobrić

Druga mogućnost je da tužitelj ništa ne mijenja, ali sud nije vezan za pravnu kvalifikaciju djela.

"Sud može reći 'jeste, to ste dokazali', ali ste dali pogrešnu pravnu kvalifikaciju. Naprimjer, da je neko optužen za razbojničku krađu, a tužilac ostaje do kraja pri tom krivičnom djelu, sud smatra na osnovu provedenih dokaza da je riječ o običnoj krađi i onda će ga osuditi za običnu krađu, a ne za razbojničku", govori Pobrić.

S druge strane, advokatica Mirna Avdibegović koja je zastupala osuđenog Fikreta Hodžića kaže da je sve ono što je rekao profesor Nurko Pobrić tačno s pravne strane, ali da se u ovom slučaju ništa od toga nije primjenilo, ni od strane Tužilaštva BiH ni od strane Suda BiH.

"U pravu postoji mogućnost prekvalifikacije krivičnog djela. Tačno je da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom koju postavi optužnica. Ali u ovom slučaju se nije desilo da je tužilaštvo izmijenilo svoju optužnicu. Desilo se sljedeće", govori Avdibegović.

Ona ističe da je sud oslobodio Fikreta Hodžića za sva krivična djela pravne kvalifikacije koje mu je tužilaštvo stavilo na teret.

"Istovremeno ga oslobađa i osuđuje za zloupotrebu položaja koja mu nikada nije bila stavljena na teret da je on počinio. Nema elemenata krivičnog djela zloupotrebe položaja da bi sud rekao 'nema ovog djela, ali ima ovo djelo'. To nije ni istovrsno krivično djelo koja su njemu stavljena na teret. Ali sve i da jeste, sud je trebao primjeniti prekvalifikaciju, ako je to htio učiniti, ali nije učinio", objašnjava Avdibegović.

Kaže da je sud osudio njenog klijenta za potpuno drugo krivično djelo u odnosu na ono što mu je stavljeno na teret i da Sud BiH nije dao ni riječ obrazloženja o prekvalifikaciji.

"Sud je sam ušao u činjenični opis i izmjenio činjenični opis bez tužitelja i osudio Fikreta Hodžića za novo krivično djelo na koje se nije mogao ni izjasniti. Sud mora prekvalifikovati i obrazložiti djelo. Ovdje se to nije desilo. Ja sam to isticala u žalbi. Ne znamo kako je došlo do toga da ga se osudi za zloupotrebu", kaže advokatica.

"Druga stvar, naravno da neko ko je odgovorno lice u privatnoj firmi može biti osuđen za to krivično djelo, ali sud mora reći koji položaj je iskoristio, koje odgovornosti, suprotno kojim zakonskim odredbama je postupio i šta je uradio. To nema, to ne piše u presudi čak ni u obrazloženju", dodala je.

Avdibegović kaže da u presudi samo piše da je Hodžić postupao kao odgovorno lice u smislu odredbi Krivičnog zakona RS-a i počinio krivično djelo u smislu odredbi Krivičnog zakona FBiH.

"To je nedozvoljeno. Sud je kombinovao dva krivična zakona. To je neprihvatljivo apsolutno. Ni do te mjere se nije išlo da vode računa po kojem krivičnom zakonu ga osuđuju. To je posljedica toga da mu nikada nije stavljena optužba za zloupotrebu položaja, pa je došlo do potpune konfuzije", dodala je.

Avdibegović kaže da se to nikada nije desilo i da su do sada ukidane sve presude pred Sudom BiH ako je došlo do takve greške.

"Oni su postupili potpuno suprotno. Teško je govoriti o ovome onome ko nije pročitao presudu i dati neko pravno mišljenje. Mnogi bi pravnici bili šokirani kada bi vidjeli šta je ovdje urađeno", kaže Avdibegović i najavljuje apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.