BiH
23

Zanatlije na Baščaršiji više od 100 godina: Od starih zanata se može živjeti

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić i Mahir Hadžibegić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, načelnik Ibrahim Hadžibajrić i delegacija ove Općine obišli su zanatlijske radnje na Baščaršiji i starogradsko jezgro ukrasili cvjetnim aranžmanima.

Projekt hortikulturnog uređenja Baščaršije, pod nazivom “Baščaršija u cvijeću”, ozvaničen je simboličnim postavljanjem saksija u Gazi Husrev-begovoj ulici. U okviru ovog projekta postavljena je 31 viseća i fiksna žardinjera te 16 žardinjera na stubićima koji sprečavaju prolazak vozila na Baščaršiju. Delegacija Općine Stari Grad razgovarala je sa zanatlijama koji imaju stogodišnju tradiciju u Sarajevu.

"Obišli smo zanatlije koji žive od prodaje svojih zanatskih proizvoda. Neki od njih su ušli u knjigu UNESCO-ovih starih zanata iz 2005. godine. Htjeli smo u sklopu Dana Općine još jednom pokazati te ljude, stare zanatlije i nadamo se da će nastaviti svoju tradiciju dugu više od 100 godina", rekao je načelnik Hadžibajrić.

Zanatlije su izrazile zadovoljstvo posjetom delegacije koju su dočekali tradicionalnom bosanskom kafom i kadaifom. Naglasili su kako se od starog zanata ipak može živjeti.

"Čitav život se bavim ovim poslom. Zadovoljan sam prodajom jer imam isključivo svoj proizvod. Mada se osjeti ekonomska kriza, jer je kupovna moć opala", rekao je kazandžija Sakib Baščaušević. Posao je naslijedio od svog oca, a on je četvrta generacija koja je u tom poslu. Ima dva unuka za koje kaže da su još mladi kako bi pokazali interes da se bave ovim poslom, ali se nada da će imati nasljednika.

"Prodaja je dosta dobra i radim cijelu godinu. Kada je sezona, onda je i prodaja bolja. Imamo podršku Općine i Kantona, tako da nemamo problema. Od starih zanata može živjeti onaj ko zna raditi", rekao je kazandžija Mirsad Brkanić.

Mensur Delagić je kožar i obućar. U ovom poslu je 33 godine, a naslijedio ga je od oca. Iako je završio fakultet kaže da se drugim poslom nije mogao baviti jer je ovaj posao njegova velika ljubav.

"Nisam završio zanat. Znanje sam pokupio od svog oca i onda je to preraslo u ljubav, tako da ništa drugo nisam mogao biti. Miris kože i ljepila vam uđe u nozdrve i postane pasija. U ovom poslu je spojeno više zanata, jer ja modeliram, dizajniram, pravim kalupe i krojim, što nije sve posao obućara", kaže Delagić koji planira svoj radni vijek završiti baš u tom poslu.

Ovom događaju prisustvovale su i starogradske sarajevske muzičke zvijezde Hari Varešanović i Zlatan Fazlić Fazla.

"Ja sam s Baščaršije i drago mi je da su ovaj dio grada i zanatlije dogurali dotle i moje srce će uvijek ostati na Baščaršiji", rekao je Varešanović.

Fazla je napisao pjesmu o zanatima "Baščaršijska" te je poznat po tome što se kroz njegovu muziku i spotove uvijek provlači baščaršijski motiv.

"Ovo je mjesto gdje sam ja odrastao i danas kad prođem sve zanatlije me znaju, a i ja njih. Ovo je mjesto gdje mi srce uvijek zaigra. Baščaršija je centar svijeta", rekao je Fazla.