Državni sud
135

Žalbeni postupak u aferi "Respiratori", strožija kazna ili oslobađajuća presuda

S. Š.
Fadil Novalić i Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fadil Novalić i Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine danas je počeo žalbeni postupak u predmetu "Fadil Novalić i drugi", a koji se odnosi na aferu "Respiratori". Po okončanom današnjem postupku, obratile su se braniteljice osuđenih.
Inače Tužilaštvo u ovom predmetu u svojoj žalbi traži strožije kazne, dok odbrana traži oslobađajuću presudu.

Tokom rasprave tužilac Džermin Pašić je prigovorio odbrani prvoosuđenog Novalića zbog korištenja termina većina u prvostepenom vijeću, umjesto sud ili sudsko vijeće.

Advokatica Vasvija Vidović govorila je o samoj presudi Fadilu Novaliću kojeg i zastupa, ali i odnosa sa jednim od tužitelja u postupku Džerminom Pašićem.

Vidović je istaknula kako u presudi ima dosta nerazumljivosti i suprotnosti. Naglasila je kako misli da će drugostepeno vijeće brzo donijeti konačno odluku i kako se nada da će ona biti oslobađajuća.

Također, dotaknula se navodnog animoziteta sa tužiteljem Pašićem.

"Kolegu Pašića cijenim, ali ne dozvoljavam tako žestoka kršenja kao što su bila u ovom slučaju. Ono što je tačno i takve stvari ne bi smjele da se dešavaju jeste da se stvari iz istrage plasiraju u javnost. Postupanje tužilaštva je upitno kroz čitav ovaj postupak", poručila je Vidović.

Advokatica koja u ovom postupku zastupa Fikreta Hodžića naglasila je, isto kao i nakon donijete presude, da je Hodžić osuđen za nešto za šta nije ni bio optužen, a to je zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Zbog toga se i ona također nada da će drugostepeno vijeće donijeti oslobađajuću presudu.