Svako jelo kao selam
9

Zajedništvo Burse i Mostara: Dijeljene ašure u Fejićevoj ulici

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Dana ašure mostarski institut Yunus Emre u saradnji sa općinom Bursa Büyükşehir i Karađoz-begovom medresom organizovao je podjelu ašura u Fejićevoj ulici, kod Karađoz-begove džamije.

Muhammed Gumussoy, predstavnik gradskih vlasti Burse, kazao je kako su željeli da sa Yunus Emre institutom i razvojom agencijom Tika urade nešto za ljude koje smatraju svojom rodbinom, s kojim dijele zajedničke korijene i tradiciju.

"Ašura i dijeljenje slatka koje se isto zove je običaj koji je nekad postojao i ovdje, kao i u Turskoj, a pošto je ovo jedan lijep islamski običaj željeli smo nešto ovako organizirati u Sarajevu i Mostaru. Nije ni slučajno što mi dolazimo iz Burse, jer je to ona poznata kao grad Balkanaca, jako je mnogo ljudi koji su došli baš iz Bosne i Hercegovine. Smatramo da se na ovaj način povezujemo sa našim davno izgubljenim, a sada pronađenim rođacima i sugrađanima", kazao je Muhammed Gumussoy te prenio pozdrave gradonačelnika ovog turskog grada.

Ibrahim Karaman, predstavnik odjela za obrazovanje Burse kazao je da se slična akcija osim u Bosni i Hercegovini odvija u još šest zemalja regije, te da će biti podijeljeno 40 hiljada jela ašure.

"Svaka od ovih ašura je po jedan selam od vaše braće iz Burse", kazao je Ibrahim Karaman.

Pun hvale bio je direktor Yunus Emre institut u Mostaru, Yunus Dilber, naglasivši da je ovo samo jedan događaj ovogodišnje manifestacije, podsjetivši na već organizovanu konferenciju gdje je prigodno predavanje održao Suljo ef. Cikotić. Večeras se u povodu ašure organizira i poseban program u Karađoz-begovoj medresi.