BiH
0

Zajednička akcija SIPA-e i UIO: Uhapšeno devet osoba, budžet BiH oštećen za tri miliona KM

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Agencije za istraživanje i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su ove sedmice proveli zajedničku akciju kodnog naziva "Kurir" tokom koje je uhapšeno devet osoba za koje se sumnja da su budžet BiH oštetile za tri miliona KM.

Među uhapšenima nalazi se sedam državljna Kine i dvojica državljana BiH.

U borbi protiv poreske utaje i pranja novca pripadnici SIPA i UIO su obavili konkretne aktivnosti po nalogu Suda i Tužilaštva BiH. Podršku prilikom realizacije dali su policijski službenici Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona, Brčko Distrikta, a saradnja je ostvarena i sa MUP-om Hrvatske.

"Tokom akcije izvršen je pretres određenih objekata, te magacinskih prostora više osoba na 21 lokaciji na području Sarajeva, Gradačca, Orašja i Brčko Distrikta. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti, između ostalog, preko 220.000 eura, tri pištolja, razne vrste poslovne i druge dokumentacije, više putničkih i drugih vozila, različite evidencije, mobiteli, računari... Bitno je istaći da pretresi na određenim lokacijama i dalje traju. U okviru akcije pripadnici SIPA-e slobode su lišili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa poreskom utajom i pranjem novca. Sedam osumnjičenih je nakon kriminalističke obrade predato Tužilaštvu BiH na dalje postupanje", rekla je Kristina Jozić iz SIPA-e i dodala:

"Konkretno, ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela tako što je više pravnih subjekata u vlasništvu kineskih državljana organizovalo i vršilo uvoz raznih roba iz Kine. Veći dio tih roba prodavan je bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji. Na taj način su te osobe stekle veće količine novca bez porijekla. Poslije toga su posredstvom saradnika, državljana BiH, taj novac nelegalnim putem prebacivali u Hrvatsku, a potom posredstvom računa poslovnih banaka novac transferirali u Kinu. Ovim nezakonitim aktivnostima osumnjičeni su iz BiH iznijeli više od 23 miliona KM, čime je budžet BiH oštećen za više od tri miliona KM".

Veliku ulogu u realizaciji ove akcije odigrala je Uprava za indirektno oporezivanje, čiji su službenici aktivno učestvovali. Uposlenici UIO i dalje su na terenu u firmama kod deset obveznika čij isu vlasnici kineski državljani i rade popis svih vrsta roba.

"Na osnovu određenih informacija i podataka o uvozu robe ovih lica i na osnovu popisa koji će se izvršiti doći ćemo do podataka o tome koliko je promet bio u BiH, a da nije evidentiran u poslovnim knjigama. Postoje ogromni manjkovi i viškovi roba kod spomenutih obveznika. Ono što se zaista dešavalo od augusta 2014. do septembra 2015. jeste činjenica da su ove firme sa područja Sarajeva, Tuzle, Gradačca i Orašja uvozile robu u BiH i zatim je prodavale bez izdavanja računa. Novac su iznosile uz pomoć posrednika iz BiH u Županju, a onda ga uplaćivali na račune Unicredit banke u Orašju. Odakle je novac išao za Kinu. Protiv svih ovih obveznika UIO će napraviti izvještaje koje će proslijediti Tužilaštvu BiH. U ovoj godini sačinili smo 92 takva izvještaja i proslijedili ih Tužilaštvu. Postoji osnova sumnje da je krivičnim djelima iz oblasti indirektnih poreza budžet BiH oštećen za 54 miliona KM. Od uspostave Uprave od 2005. do 2015. prema Tužilaštvu je ukupno proslijeđeno 1.268 izvještaja gdje postoji osnova sumnje da je budžet BiH oštećen za 252 miliona KM", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Kovačević je istakao da su mnogi od spomenutih izvještaja već procesuirani, a da se neki nalaze u radu. Dodao je da je postignut veliki napredak u ovoj oblasti kriminala od uspostave posebnog tima UIO i Tužilaštva BiH. Zbog toga u narednom periodu očekuje podizanje novih optužnica u mnogim predmetima.