Ne viđa se često
43

Zabilježili smo rijedak fenomen na planini Čvrsnici: Znate li šta je Brockenova duga?

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zanimljiv i rijedak fenomen zabilježili smo danas na bh. planini Čvrsnici u poslijepodnevnim satima. Naime, radi se o pojavi poznatoj pod nazivom Brockenova duga, a reporter Klix.ba portala zabilježio ga je na vrhovima Velika Oštrovača i Trinjača.

Brockenova duga ili Brockenova svjetlost, je optički fenomen koji se javlja kada se svjetlost prelama i reflektira kroz kapljice vode u atmosferi. Ovaj fenomen često možete vidjeti kada ste na visokim planinskim vrhovima ili u oblaku s puno vlage.

Najčešće se pojavljuje kada se osoba nalazi iznad sloja oblaka i sunčeve svjetlosti, a kapljice vode u oblaku raspršuju svjetlost. To stvara krug ili prsten svjetla oko sjene osobe koja stoji ili stoji na vrhu planine ili nekog drugog usamljenog objekta. Sjena osobe se projektira na čestice vlage u zraku, a svjetlost se lomi i reflektira unatrag prema osobi, stvarajući ovaj efekt.

Brokenova duga je fascinantan prirodni fenomen i često se povezuje s mističkim ili natprirodnim iskustvima kada je prvi put viđena na planinskim vrhovima. Naziv je dobila po planini Brocken u Njemačkoj, gdje je ovaj fenomen često primjećivan. Ovaj efekt može varirati u veličini i bojama, a pojava magle, oblaka i osvjetljenja igraju ključnu ulogu u tome kako se Brokenova duga manifestira.