Obično vidimo samo luk
96

Jeste li znali kako zapravo izgleda duga: Pilot podijelio fotografiju iz vazduha

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Dok sa Zemlje možemo vidjeti samo djelić duge, ona zapravo predstavlja pun krug, a pilot je podijelio fotografiju kako ona izgleda posmatrano iz vazduha.

"Jeste li znali da su duge zapravo pun krug?", upitali su u opisu fotografije koja prikazuje kako duga izgleda iz ptičije perspektive.

"Obično vidimo samo luk jer tlo i horizont blokiraju ostatak kruga, ali s neba, poput člana avioposade Stevea, možete vidjeti cijelu stvar", navedeno je u nastavku.

Dok je bilo onih koji su bili iznenađeni prizorom, drugi su u komentarima ispod objave pisali da su tokom letenja avionom imali priliku vidjeti ovakav prizor.

Duga je česta optička pojava u Zemljinoj atmosferi u obliku jednog ili više obojenih kružnih lukova, koja nastaje jednostrukim ili višestrukim lomom (refrakcija) i odbijanjem zraka svjetlosti (refleksija) u kapljicama kiše.

Pojava se obično vidi na zastoru kišnih kapi kada promatrač stoji okrenut leđima Suncu i gleda u smjeru toga zastora. Spektralne boje duge poredane su od crvene na vanjskom rubu do plave na unutarnjem rubu.