Izvještavanje o 17. godišnjici
17

Za neke medije u Srbiji se desio genocid, za neke zločin

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mediji u Srbiji različito su izvještavali o obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici. Dok ga neki opisuju kao "užasan zločin", drugi su se usudili napisati kako je to ustvari genocid.

Portal srbijanskog lista Blic je od početka do kraja komemoracije žrtvama izvještavao prenoseći, uglavnom, pisanje portala Klix.ba. Najčitaniji srbijanski portal je u tekstu pod naslovom "Počela komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, porodice izviždale političare" u nekoliko navrata spomenuo kako je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, što je 2007. godine potvrdio i Međunarodni sud u Hagu.

Radio-televizija Srbije također je cijeli dan izvještavala o ukopu Srebereničana, prenoseći riječi govornika, ali i poruku predsjednika SAD-a Baracka Obame, koji je kazao kako će "ime Srebrenice uvijek će biti povezano sa najmračnijim događajima 20. vijeka".

Uredništvo srbijanske državne televizije na portalu je objavilo tekst pod naslovom "Godišnjica zločina u Srebrenici". U tekstu se spominje kako su za genocid u Srebrenici 1995. godine optužene vođe bosanskih Srba Radovan Karadđić i Ratko Mladić.

I portal B92.net pod naslovom "17 godina od zločina u Srebrenici" izvještavao je o ukopu 520 žrtava u Memorijalnom centru u Potočarima, prenoseći izjave Ćamila Durakovića, reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i Arthura Schneiera, glavnog rabina sinagoge Park East u New Yorku.

Online izdanje lista Press za Republiku Srpsku u tekstu o Srebrenici napisalo je "da se danas održava komemorativni skup povodom 17 godina od stradanja srebreničkih Bošnjaka.