Reintegracija dijela Novog Sarajeva
0

Za 15 godina promijenilo se mnogo toga

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulima na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić u Sarajevu ja danas obilježena 15. godišnjica reintegracije dijelova općine Novo Sarajevo.

Grbavica, Kovačići i Vraca dijelovi su općine Novo Sarajevo koji su u periodu rata bili okupirani, zbog čega je najveći dio ovih dijelova općine bio potpuno devastiran.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja ovog datuma Sead Pecar kazao je danas novinarima da se mnogo toga promijenilo za 15 godina jer je izgrađena infrastruktura zbog čega je ova općina postala urbana sredina.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo također je istakao sve što je urađeno za 15 godina, podsjećajući da je ova općina 2009. godine dobila certifikat od OSCE-a o dostignuću evropskih standarda.

Obilježavanju reintegracije prisustvovali su i brojni ljudi koji su se 1992. godine preko ovoga mosta prebacili na slobodnu teritoriju. Evocirajući uspomene, oni su kazali da su dani napuštanja ovih dijelova grada bili izuzetno teški zbog čega im ovaj datum mnogo znači.

Cvijeće je danas položeno i na šehidsko mezarje Kovači, na spomen-obilježje Gornji Kovačići, spomen-park Vraca i spomen-obilježje Grbavica.

Večeras će biti upriličena svečana sjednica na kojoj će biti uručene zahvalnice mladim ljudima koji su povodom dana reintegracije izradili likovne i literarne radove, kao i ljudima koji su dali doprinos u izgradnji ove općine.