BiH
7

Wigemark: Bh. administracija je jedan od najvećih reformskih izazova

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je rješavanje problema glomazne bh. administracije možda jedan od najvećih izazova s kojima će se vlasti susreti u toku sprovođenja reformi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je sastanak s predstavnicima Svjetske banke i EU o temi "Provođenje Reformske agende".

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je da je reformska agenda ambiciozan plan vrlo konkretnih mjera i aktivnosti.

"Riječ je o jedinstvenom paketu mjera. Ne možete birati šta vam se sviđa, a šta ne i sprovoditi samo ono što preferirate", kazao je Wigemark.

On je istakao kako je već vidljiv napredak s obzirom na to da se bilježi ekonomski rast u zemlji, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ipak, za pravo pokretanje privrede vama su potrebne investicije. A za privlačenje investicija potrebne su vam temeljite promjene u segmentu vladavine prava", rekao je Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH kazao je da fokus reformi mora biti na reformi pravosuđa.

"Da bi se reforme ostvarile i provele potrebna je državna služba koji će ih provoditi. I o tome smo razgovarali jer vi imate inertnost u određenim segmentima. Neki nisu spremni da provode ne samo neke od politika, nego i zakone koji su usvojeni. Vi imate izabranu vladu u FBiH koja zajedno s parlamentom usvaja zakone i birokratija bi ih trebala provoditi. Zbog toga je reforma javne uprave veoma bitna", rekao je Wigemark.

On je rekao kako je s premijerom Novalićem razgovarao i o tome koliko je glomazna i preskupa federalna administracija.

"To je nešto na čemu se mora raditi. Ovo je možda jedan od najvećih izazova u ovoj zemlji", poručio je Wigemark.

On je dodao kako u BiH osjeti jednu dozu skepticizma kada je u pitanju novi pristup EU prema BiH, ali da je činjenica kako već u ovom trenutku postoji značajan stepen usklađenosti u aktivnostima i u pripremi odgovarajućih poteza na nivou entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.

"Ne bih se složio da ne postoji entitetska usklađenost. Svima je jasno da je u ovom trenutku u ovoj zemlji nužno imati zajedničko unutrašnje tržište jer samo tako zemlja može ući u EU", rekao je Wigemark.

Podsjetio je kako je EU jasno podcrtala tri uslova za kredibilnu aplikaciju za članstvo u Uniju.

To je napredak u provedbi reformske agende, stupanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i njegovo prilagođavanje trgovinskom dijelu, a na čemu se radi trenutno, te mehanizam koordinacije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je na konferenciji za medije nakon sastanka da je riječ o redovnim sastancima u povodu provođenja reformske agende.

"U narednom periodu čeka nas 11 tačaka počev od Zakona o uvezivanju radnog staža do kolektivnih ugovora i registracije automobila. Glavna tema je bila Zakon o državnoj službi u FBiH koji je dio reformske agende i koji će se naći na dnevnom redu do nove godine", rekao je Novalić.

Istakao je kako Zakon o državnoj službi u FBiH spada u red prioritetnih aktivnosti jer harmonizira mjere i područja radno-pravnog zakonodavstva koji su otpočeti usvajanjem Zakon o radu u FBiH.

"Izmjenama i dopunama zakona o državnoj službi postiže se modernija, kompetentnija, efiksanija, fleksibilnija i odgovornija javna uprava. Cilj nam je da probudimo i taj segment društva na puta reformi jer je jasno da na tom putu svaki segment društva mora doživjeti promjenu", kazao je Novalić.

Novalić je dodao kako ni otpuštanja, a ni novog zapošljavanja neće biti.

"Ako neko od ovih koji su predmet zakona bude tretiran bit će pomjereni horizonatalno ili vertikalno jer zakon podrazumijeva da se to može uraditi bez saglasnosti službenika, a u skladu s njegovim sposobnostima", rekao je Novalić.