BiH
296

Vuković: Šta ako jednog dana ekstremisti odluče da džihad nije u Siriji nego u BiH

Piše: Er. M.
Vjekoslav Vuković
Vjekoslav Vuković
Prema podacima koje posjeduje Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najveći broj državljana iz naše zemlje koji odlaze na strana ratišta potječe iz Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u Ministrstvu sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković rekao je kako još uvijek nije poznato šta će biti sa stranim ratnicima u Siriji čak i ako velike sile uspiju poraziti Islamsku državu. On je istakao kako je sigurno da svi pripadnica IDIL-a ne mogu biti ubijeni, a ni poslati u zatvor, postavljajući pitanje šta će biti ako se oni nakon okončanja rata u Siriji odluče vratiti u države iz kojih potječu.

Vuković je rekao i da posebnu opasnost u BiH predstavljaju internet stranice IDIL-a koje otvoreno promovišu džihad pozivajući radikalizovane osobe da ako već ne mogu doći u Siriju da izvršavaju terorističke napade u matičnim državama.

"Šta će biti ako jednog dana oni odluči da džihad nije u Siriji nego u Bosni i Hercegovini", pitao je Vuković.

Podsjetio je da je terorista Enes Omeragić koji je ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu bio poticani vijestima o terorističkim napadima u Parizu koji su objavljivani na platformi "Vijesti Ummeta". Što se tiče starosne strukture, Vuković je rekao da uglavnom odlaze muškarci koji imaju 32 i žene od 27 godina. On je kazao i da su statistički podaci posebno zanimljivi sigurnosnim strukturama u BiH iz razloga što im daju uvid u podatak koliko mladih ljudi odlazi na strano ratište.

On je kazao da je logično kako starije osobe koje odluče otputovati u Siriju vjerovatno imaju ratnog iskustva s obzirom na to da su preživjeli rat u BiH. Na drugoj strani upozorio je da je problematično kada mladići od 18, 19 i 20 godine odlaze na strana ratišta.

"Postavlja se pitanje gdje su obučavani? Ovdje ili vani? Ko ih je obučava i u kojem periodu", rekao je Vuković.

On je kazao i kako naša država ima razrađenu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma u kojoj nisu samo uključene policijske agencije nego i akademska zajednica, civilno društvo, te brojne druge državne institucije.

Istakao je da veliki doprinos u borbi protiv terorizma daje Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, Organizacija za saradnju i sigurnost u Evropi (OSCE) i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) koja je ključna zbog činjenice da se društvene mreže koriste za regrutovanje.

Vuković je spomenuo i ulogu Ministarstva civilnih poslova BiH koje vrši koordinaciju obrazovnog sistema dodajući kako je od malih nogu potrebno razvijati demokratsku ideologiju, ali i ulogu Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"Jedino uz pomoć IDDEEA-e moguće je doći do promjene identifikacionih dokumenata policijskih službenika kako bi bolje radili na otkrivanju potencijalnih terorističkih napada", kazao je Vuković.

On je dodao i da je ključna saradnja policijskih agencija u BiH, te podsjetio da je naša država već imala sigurnosnih izazova zbog loše koordinacije struktura počevši od napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, talačke krize u zgradi Parlamentarne skupštine BiH za vrijeme trajanja "JMBG" protesta, paljenja zgrade Predsjedništva BiH i poplava. Hipotetički se osvrnuo i na to šta bi bilo kada bi neko u BiH srušio branu i namjerno izazvao poplavu dodajući kako voda ne bira do kojeg će entiteta doći.

Kao jedan od pozitivnih primjera naveo je organizaciju dočeka poglavar Katoličke crkve pape Franje u Sarajevu.