BiH
0

Vujanović i Radmanović: Karadžić i Mladić nisu u CG i BiH

FENA
Karadžić i Mladić
Karadžić i Mladić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović odbacili su u utorak spekulacije da se u tim dvjema zemljama kriju haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Crna Gora nikada nije bila utočište haških optuženika, a sve drugo su spekulacije", rekao je Vujanović na konferenciji za novinare, nakon susreta s Radmanovićem na Cetinju.

On je podsjetio da je Haški tribunal (ICTY) pozitivno ocijenio saradnju Crne Gore sa tim sudom.

"Nikada, mimo okrilja spekulacija, nije bilo nijednim dokazom potkrijepljeno da se na našoj teritoriji nalazi bilo koji haški optuženik", kazao je crnogorski predsjednik.

Isto je potvrdio i Radmanović, koji je naveo da na teritoriji BiH nema haških optuženika, uključujući i najtraženije - Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Lokalne i međunarodne policijske snage u BiH posljednjih nekoliko mjeseci su jasno rekle da na toj teritoriji nema haških optuženika, istaknuo je Radmanović.

Vujanović i Radmanović su ocijenili da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i kazali da dobru bilateralnu saradnju treba unaprijediti, posebno na ekonomskom planu.

Dva zvaničnika saglasila su se da Crna Gora može pomoći BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u s obzirom na to da je ona već parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te značajno poodmakla u integracijskim procesima u odnosu na BiH.

Crnogorski predsjednik je saopćio da postoji interesovanje BiH za korištenje luke Bar za slobodnu carinsku zonu i ocijenio da treba intezivno razgovarati o saobraćajnoj vezi Crne Gore i BiH.

On je kazao da je u tom kontekstu razgovarao s Radmanovićem o rekonstrukciji puteva Herceg-Novi - Trebinje i Nikšić - Sarajevo te naglasio da je bilo govora i o rekonstrukciji pruge Nikšić - Čapljina, koja bi bila sigurna veza s lukom Bar.

Vujanović i Radmanović su na Cetinju obišli Dvorac kralja Nikole, javio je Tanjug.

Radmanović se u utorak popodne u Podgorici sastao s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.