Srbija
0

Vučurević saslušan po zahtjevu BiH

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević saslušan je popodne pred istražnim sudijom u Šapcu po zahtjevu BiH za izručenjem i po optužnici za ratne zločine u Trebinju, rekao je njegov advokat Svetozar Vujačić.

Vujačić očekuje da će nakon ovoga istražni sudija ponovo odrediti Vučureviću ekstradicioni pritvor od 18 dana po zahtjevu BiH, isto kao što je bilo u slučaju sa hrvatskim zahtjevom. On je dodao da Vučureviću sutra ističe pritvor, koji je određen po hrvatskom zahtjevu, s obzirom da je petak, 22. april, neradni dan.

"Mislim da će sud da odredi pritvor po bosanskoj optužnici i onda im neće biti urgentno da odlučuju po hrvatskoj optužnici prije utorka, sljedeće nedelje", naveo je Vujačić te dodao da je sada sasvim izvjesno da Vučurević neće biti izručen Hrvatskoj, gdje bi njegova sudbina bila ravna smrtnoj kazni.

Prema njegovim riječima, Vučurević je rekao da on stoji na raspolaganju organima BiH kad god hoće i jedva čeka da počne taj proces i da jednom zasvagda skine ljagu sa svog imena.

"Optužnca BiH nama je došla kao kec na jedanaest, neutralisala je hrvatsku, a i pružila je mogućnost Vučureviću da najzad dokaže istinu pred sudom u BiH", rekao je Vujačić.

	Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila u Srbiji po tužbi Hrvatske koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika. Njegovo izručenje traže i Hrvatska i BiH.