BiH
45

Vučić i Dodik razgovarali o evropskom putu BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas kako Srbija smatra da BiH treba biti na evropskom putu, te da će Srbija to podržati, ali je naveo da bi bilo dobro da je predsjednik RS-a Milorad Dodik konsultiran o Zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH o procesu pristupanja naše države Uniji.

"Razgovarali smo i o tome i Srbija se ne miješa u stvari drugih država, ali vidjeli smo da tu ima stvari koje su prihvatljive, neke nisu i to je sve što vam mogu reći", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom.

Kada je riječ o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH, Vučić je naveo kako je predsjedniku RS rekao da u tom dokumentu "ima mnogo nespornih i nekih spornih stvari", za koje misli da bi mogle biti riješene u bliskoj budućnosti.

Dodik je odgovarajući na isto pitanje poručio da "izjavu nisu napravili oni (Predsjedništvo BiH) nego im je neko iz Evropske komisije to napisao", te da je to njegova suštinska primjedba, navodeći i da EU pokušava održati priču o protestima u BiH, a protesti su se, kazao je, događali u Federaciji BiH.

"U RS-u toga nije bilo, a kao rezultat tih protesta napravljeni su forumi i ti forumi su napravili dokument, strategiju za vlast i zapošljavanje na temelju kojeg se predviđa prenošenje nadležnosti na BiH u šest područja", rekao je Dodik i dodao da je on "zato tako srčano protiv" tog dokumenta.