BiH
83

VSTV sutra ponovo razmatra spornu odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) na dvodnevnoj sjednici koja će biti održana u srijedu i četvrtak razmatrat će i spornu odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH.

Članovi VSTV-a na dnevnom redu imaju 26 tačaka, a kako su za Klix.ba potvrdili iz te institucije, 14. tačka dnevnog reda koja će biti razmatrana u srijedu je "Analiza u vezi nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama".

Na sjednicama VSTV-a iz septembra i oktobra 2015. godine ocijenjeno je da je potrebno skrenuti pažnju na nošenje vjerskih obilježja zaposlenih u pravosudnim institucijama, ali i stranaka. U međuvremenu su reagovale brojne domaće institucije, i nevladine organizacije, koje su osudile odluku VSTV-a, smatrajući je diskriminatorskom.

VSTV je na prethodnoj sjednici već razmatrao dopis Islamske zajednice koja je osudila odluku VSTV-a, ističući kako su time najviše ugrožena prava muslimanki koje su pokrivene te je zahtijevana nova rasprava i ukidanje odluke.

U međuvremenu su organizovani i protesti u nekoliko bh. gradova, od kojih treba izdvojiti one u Sarajevu, kada se više od 2.000 građana okupilo kako bi ukazali na diskriminatorsku odluku VSTV-a.

Odbor za međureligijsku saradnju također je osudio takvu odluku VSTV-a, ističući da se radi o kršenju temeljnih ljudskih prava.

Kada su obrazlagali odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH iz VSTV-a su poručili kako vjersko obilježje nema jasnu ni univerzalnu definiciju.

"Vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju te se pod ovim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i slično, iz čega proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno da li je marama vjersko obilježje, što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka VSTV-a BiH koji se odnose na poduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama", istakli su iz VSTV-a.

Međutim, pravni eksperti upozoravaju da, ukoliko se želi uvesti bilo kakvo ograničenje kada je riječ o vjerskim slobodama, to prvenstveno mora definisati zakon, a ne pravilnici ili zaključci.