BiH
0

Vrtići zdrave ishrane: Živimo u vremenu u kojem djeca uče roditelje

Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta)
U Sarajevu je održana radionica "Radionica: Vrtići zdrave ishrane – Zdravo jedi, zdravo rasti" na kojoj je prezentiran progres u implementaciji programa "Zdravo jedi.zdravo rasti", a predstavljena su i pozitivna iskustva u implementaciji pilot projekta "Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane" koji se u okviru Programa provodi u šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH.

"U vrijeme kada smo u našoj ustanovi došli u fazi ozbiljnog govora o tome da se nešto mora poboljšati u ishrani djece,pojavio se ovaj program koji je očito stigao u pravo vrijeme. Program smo prihvatili sa zadovoljstvom kao nešto što će poboljšati ishranu djece, ali i dodatno educirati naše osoblje što će nam ostati trajno. Ono što je posebno važno što su s ovim programom usvojeni novi principi i on ne prestaje datumom prestanka projekta, već će da traje i unapređuje se dok traje i ustanova”, kazala je Alma Polić, rukovoditeljica odgojno-obrazovnog procesa u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje "Naše dijete" Tuzla.

Kazala je kako je na početku provedbe programa najprije "prečešljan" jelovnik koji je izmijenjen, proslave rođendana su prilagođene i umjesto standardnih djeca sada mogu donijeti voćne torte ili voćne salate, radilo se na bontonu, kursevima o ličnoj higijeni, pokretnoj zubnoj ambulanti, odgajatelji su educirani na temu pretilosti…

Slične aktivnosti predstavili su i predstavnici ostalih predškolskih ustanova, a Edina Gafić iz vrtića "Dječiji grad" pri JU Djeca Sarajeva istakla je informiranje roditelja o aktivnostima, promjenama jelovnika i prenošenje zdravih navika na njih.

"Na početku smo vidjeli da mnoge stvari na jelovniku treba mijenjati: Izbačen je margarin - uveden puter, izbačeno mlijeko u prahu - uvedeno pravo mlijeko, uvedeni su voćni jogurti, riba, voće što je češće moguće… Na našoj web-stranici roditeljima je stalno dostupan jelovnik", kazala je Gafić.

Saradnju s roditeljima posebno je potcrtao Ivica Matić, direktor Dječijeg vrtića "Čapljina".

"Radimo mnogo s djecom tokom pet dana koliko su kod nas, ali šta je sa vikendom? Pitanje je šta djeca jedu vikendom, a na to možemo utjecati upravo – preko djece. Živimo u vremenu u kojem roditelji jako mnogo uče od djece koja im prenose šta smo radili u vrtiću, iznimno je bitno raditi na podizanju svijesti roditelja, to je proces koji će trajati, i on je ovim tek počeo", kazao je Matić. S njim se složila i direktorica vrtića "Sunce" iz Goražda Elma Bučo koja je kazala kako su uz sve aktivnosti s djecom u fokusu programa tokom njegove realizacije u Goraždu bili i roditelji.

"S roditeljima treba raditi, znamo da navike potiču iz porodice, pa tako i prehrambene navike. Program je zaista bio pun pogodak, potaknuo nas je da se priključimo i drugim projektima i aktivnostima kao što je ‘Rastimo uz ples’, i s obzirom nas činjenicu da se djeca često vrlo nekvalitetno hrane, mislim da program treba proširiti i na osnovne škole", kazala je Elma Bučo.

Erna Čunjalo iz vrtića ‘Pinokio’ u Zenici kazala je kako ih je početak provredbe programa dočekao u situaciji kada su dosta toga riješili ili počeli da rješavaju, ali su im bile potrebne dodatne smjernice.

"Naš je cilj da se program proširi na ostale javne vrtiće u Zenici jer se pokazao vrlo koristan, efikasan i provediv. Dobili smo potrebnu dodatnu edukaciju, opremili prostoriju za dojenje gdje mame beba u jaslicama mogu doći tokom dana, djeca imaju voćne međuobroke…", navela je neke od aktivnosti Erna Čunjalo, a direktorica dječijeg vrtića "Bihać" Zehida Goretić dodala je kako su i oni opremili sobu za dojenje, potcrtavši mogućnost koju zaposlenim majkama daje novi Zakon o radu.

"Članom 65 majkama beba je dato pravo da tokom radnog dana mogu odsustvovati dva puta po sat vremena kako bi podojili dijete, i to je obavještenje kod nas jasno istaknuto kako bismo ih upoznali s tim pravom, a u našem vrtiću imaju posebnu sobu gdje mogu biti sa svojim djetetom", kazala je direktorica Goretić.

Na radionici je predstavljen i program "Food Doods: dobra ishrana, dobra forma, dobro zdravlje, za djecu i porodicu" kao primjer dobre prakse, a prisutni su imali priliku i prodiskutovati o svim temama, razmijeniti mišljenja i donijeti zaključke. Cilj programa promocije zdravlja "Zdravo jedi.zdravo rasti" je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnom nivou zagovaraju i provode Politiku za unapređenje ranog rasta i razvija djece u FBiH među djecom, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i kuharima koji pripremaju hranu za djecu.

Koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a aktivnosti se realiziraju u saradnji sa Unicefom BiH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH, objavio je portal ZaSvakoDijete.ba.