BiH
0

Vrši se analiza mlijeka u Tuzlanskom kantonu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona došla je u posjed zvaničnih informacija vezanih za sporno mlijeko kontaminirano aflatoksinom, saopćeno je iz ove Uprave.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske potvrdilo je da su stigli rezultati analize hrvatskog mlijeka iz Beča i da su dobili pozitivne rezultate na 11 uzoraka. Također, iz istog izvora potvrđeno je da kontaminacija potiče iz stočne hrane kojom su hranjena muzna grla, navodi se u saopćenju.

"S obzirom na to da nije isključeno da se sporna stočna hrana koristila i u BiH, koristimo priliku da skrenemo pažnju svim proizvođačima mlijeka s prostora Tuzlanskog kantona da u okviru vlastitih programa samokontrole povedu računa o ovoj opasnosti i da pojačaju uzorkovanje svojih proizvoda na aflatoksine", stoji u saopćenju.

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a intezivno vrše službeno uzorkovanje mlijeka svih proizvođača koji se nalaze na policama tržnih centara na prostoru Tuzlanskog kantona i vrše analizu pomenutog mikotoksina.

U slučaju da analize referentnih labaratorija pokažu pozitivne rezultate na bilo kojem uzorku mlijeka, ono će biti neškodljivo uništeno, a javnost blagovremeno informirana, saopćili su.