Rad suda u 2009. godini
0

Vrhovni sud FBiH zabilježio porast predmeta 'revizije'

FENA
Vrhovni sud Federacije BiH, kao najviši žalbeni sud u FBiH, u toku 2009. zabilježio je značajan priliv, odnosno porast broja predmeta "revizije", kao vanrednog pravnog lijeka iz oblasti građanskog prava.

Ovo je u razgovoru za Fenu istaknuo predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac, podsjećajući da je samo u deset mjeseci 2009. zaprimljeno 580 predmeta - revizije, čije je rješavanje u nadležnosti Građanskog odjeljenja.

Jaganjac smatra da bi se veliki broj tih predmeta mogao riješiti arbitražom - prije pokretanja spora, budući da uglavnom proistječu iz kolektivnih ugovora.

Pojašnjava da je povećanje broja spomenutih predmeta posljedica manjkavosti kolektivnih ugovora kojima bi trebala biti predviđena arbitraža kao način rješavanja sporova između uposlenika i poslodavaca uz posredovanje sindikata.

Sumirajući rezultate rada Vrhovnog suda, Jaganjac napominje da je ovaj sud pravomoćno presudio u više od 90 predmeta ratnih zločina, što predstavlja značajno postignuće koje ga izdvaja u odnosu na sve ostale sudove.

Pozitivan trend rješavanja priliva i predmeta zaostalih iz prethodnog perioda zadržan je u sklopu Krivičnog i Upravnog odjeljenja Vrhovnog suda, koja mjesečno rješavaju u prosjeku od 50 do 60 predmeta, a što podrazumijeva znatno skraćivanje ranijih rokova.

Komentirajući pitanje u vezi s aktuelnim poteškoćama koje ima Sud, Jaganjac izdvaja pitanje finansiranja - restriktivnog budžeta koji je u 2009. manji za 25 posto u odnosu na iskazane potrebe.

Umjesto traženih šest miliona KM, Sudu je odobreno oko 4,5 miliona KM, tako da su ovim sredstvima pokrivene plaće uposlenika, koje su u međuvremenu umanjene, i materijalni troškovi, bez mogućnosti ulaganja u razvojne projekte - u obnavljanje ili moderniziranje opreme neophodne za rad.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH napominje da je u situaciji u kojoj su sudije, osim plaća nemaju nikakvih drugih primanja, kadrovi izvan Sarajeva nisu motivirani da se radno angažiraju u ovom sudu.

U februaru 2009. Vrhovni sud FBiH uveo je u upotrebu aplikativni softverski paket - elektronski Sistem za upravljanje predmetima (CMS), što će na duže staze osigurati još kvalitetniji i efikasniji rad ove pravosudne institucije, smatra Jaganjac.