BiH
0

Vrhbosanska bogoslovija pridružena članica Univerziteta u Sarajevu

FENA
Odlukom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Vrhbosanska katolička bogoslovija priključuje se kao pridruženi član Univerziteta u Sarajevu.

Inicijativa da se teološki fakulteti popup Fakultea islamskih nauka, Vrhbosanske bogoslovije te Franjevačke teologije pridruže sarajevskom Univerzitetu datira još od prijeratnog vremena, da bi 2004. inicijativa ponovo bila pokrenuta a tad je pridruženi član Univerziteta postao Fakultet islamskih nauka.

Kako se navodi u saopštenju upućenom sa zasjedanja BK BiH kao pridružena članica Univerziteta Vrhbosanska bogoslovija podiže se na razinu fakulteta.

Kako u razgovoru za Fenu kaže dekan Bogoslovije prof. dr. Pavo Jurišić na ovaj način ova visokoškolska ustanova dobija mogućnost otvaranja postdiplomskih i doktorontskih studija.

Naime Vrhbosanska bogoslovija je imala status visokoškolske ustanove koja je imala mogućnost dodiplomskog studija. A kako se vodila kao filijala Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu njeni studenti su imali niz administativnih prepreka. Tako su primjera radi svršeni bogoslovi iako su fakultet završili u Sarajevu, jer im je u indeksu bilo upisana Zagrebačka bogoslovija, opet tu istu diplomu trebali nostrificirati u Sarajevu.

Profesor Jurišić se nada da će na ovaj način te administrativne poteškoće biti riješene.

Osim toga profesori zaposleni pri ovoj visokoškolskoj ustanovi nisu do sad imali ni adekvatno socijalno osiguranje, te postoji mogućnost riješavanja i tog proglema. Tako da se od pridruživanja kako kaže Jurišić može očekivati da će studenti i profesori biti izjednačeni sa svojim kolegama.

Ujedno status pridruženog člana omogućava autonomiju ovog fakulteta što podrazumjeva autonomiju u biranju rukovodnog kadra zbog same specifićnosti ove ustanove.

Kad je riječ o postiplomskim studija za sad se imaju u vidu dvije katedre: Katedra fundamentalne teologije koju bi vodio dr. Franjo Topić, te Filozofska katedra koju bi vodio prof. Anto Čosić.

Do relizacije ovih studija vjerovatno će doći u idućoj školskoj godini. Inače Vrhbosanska teologija iduće godine obilježava 120 godina postojanja.

Svečani čin obznanjivanja Dekreta o podizanju Vrhbosanske katoličke teologije bit će povezan s Danom teologije koji se slavi na blagdan sv. Luke Evanđeliste.

U nedjelju, 18. oktobra na blagdan sv. Luke, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu bit će svečano misno slavlje. A čin proglašenja Dekreta bit će održan 19. oktobra u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u prijepodnevnim satima

Dekan Franjevačke teologije u Sarajevu prof. dr. Mile Babić potvrdio je Feni da će i ova visokošolska ustanova u dogledno vrijeme postati članica sarajevskog Univerziteta.