Od jutros
0

Vozovi u FBiH opet prestali saobraćati

Sarajevo-x.com
Sindikat mašinovođa Željeznica Federacija jutros je u sedam sati stupio u generalni štrajk, tražeći ostvarivanje svojih radničkih prava, odnosno isplatu plata i toplog obroka za juni te obustavu disciplinskog postupka koji je Uprava pokrenula protiv njih, potvrdio je za Sarajevo-x.com Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata.

Osim isplate materijalnih potraživanja, oni zahtijevaju izradu pravilnika na osnovu kojeg bi se smanjili troškovi u Željeznicama Federacije, koje se nalaze u teškoj ekonomskom stanju, te da se reguliše isplaćivanje plata prema završenog stručnoj spremi zaposlenih.

Štrajk se provodi u svim poslovno-prometnim područjima Željeznica Federacije, a to su: Sarajevo, Zenica, Mostar, Tuzla i Bihać. Sindikat mašinovođa također očekuje presudu Općinskog suda koji treba da odluči o zabrani organiziranja štrajka. Do tada međunarodni, međuentitetski vozovi i dijelom teretni nastavit će saobraćati.

„Odluku suda ćemo poštovati, a ako ona bude u našu korist, ostajemo u generalnom štrajku do ispunjenja zahtijeva“, ističe Buljugija.

Štrajkački odbor poslao je zvaničan dopis i premijeru Vlade Federacije i ministarstvu prometa i komunikacije, no svi oni čekaju presudu Suda da bi se obratili štrajkačima. Sindikat mašinovođa Željeznica Federacije BiH broji oko 500 članova.