Kuhaju, liječe, saslušaju
39

Volonteri u Sarajevu pružaju migrantima topli kutak: Razočarani smo odnosom bh. vlasti

Piše: M. N.
Svakodnevno u Sarajevo stigne desetine novih migranata kojima je potrebno privremeno utočište na putu ka boljem životu. Njihova sljedeća stanica je Krajina odakle pokušavaju uči u Evropsku uniju. Na tom putu pomažu im volonteri koji ima daju hranu, vodu i pružaju prvu pomoć u liječenju rana koje zadobiju od hodanja.

Volonteri organizacije AidBrigade dnevno pomažu 50 migranta za koje kuhaju dva obroka. Razočarani su odnosom bh. vlasti prema osobama koje su, kako kažu, krive samo zato što su rođene u pogrešnoj zemlji.

"Kampovi su puni, a vlada BiH odbija povećati kapacitete ili otvoriti nova mjesta za smještaj izbjeglica. Velikom broju muškaraca, ali i porodicama s malom djecom nije dozvoljen ulaz u kampove. To znači da nemaju mjesto za spavanje, hranu ili ljekare. Hrvatska i Slovenija brane svoje granice agresivno, tuku izbjeglice, kradu im telefone, novac, cipele i guraju ih nazad u BiH ne prihvatajući njihove zahtjeve za azil. Odbijamo prihvatiti da su ljudi ostavljeni da se snalaze na ulicama, neželjeni i nevoljeni jer su rođeni u pogrešnoj zemlji", kazali su volonteri AidBrigade.

U njihovim centrima koji rade sedam dana dnevno, migrantima i izbjeglicama je omogućeno da se ugriju, dobiju obrok, ali odnedavno i prvu pomoć. Brojni stignu u BiH s povredama i ranama od višednevnog hodanja po kiši i hladnoći dok su kod određenog broja rane i inficirane.

"Šansa da im se omogući sigurna migracija je dalja nego ikada zbog konzervatizma, populizma i nacionalizma koji cvijeta Evropom. Ali mi možemo pružiti mali sigurni raj za izbjeglice koje su u očajnoj potrebi da se oporave, ugriju, dišu i zaliječe svoje rane", kazali su volonteri i pozvali ljude velikog srca poput medicinskih radnika, ljekara, kuhara, perača suđa, radnika na osiguranju i učitelja da im pomognu.

Na području Hadžića u kmapu Ušiva, radi grupa volontera koja je pomagala tokom migrantske krize u Beogradu CollectiveAid. Trude se da pripreme obroke za 700 osoba s puno ljubavi, a prema riječima volontera migranti najviše vole doručak koji uključuje francuski tost.

"Najveća poteškoća koju imamo u planirnaju našeg menija je shvatiti koji obroci odgovaraju svim kulturama i kulinarskim potrebama. Naš tim iz kuhinje se odlično nosi s tim", kazali su volonteri iz CollectiveAida.