Ko će popustiti?
59

Šta će državna vlast usaglasiti? Danas ističe rok za apliciranje BiH za dvije milijarde KM od EU

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Rok za slanje plana reformi koji bi omogućile Bosni i Hercegovini dobijanje dvije milijarde maraka od Evropske komisije ističe danas. Ali, glavno pitanje više nije hoćemo li stići na ovaj rok jer je sastanak u toku, već šta će biti poslano.
Bh. političari koji su dio Radnog tima BiH za izradu reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan trebali su ovaj dokument poslati u petak. Pa u ponedjeljak.

Ali, kako nam je rekla Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH za Klix.ba, sastanak o ovoj temi je u toku.

"Sve ono što bude usaglašeno, bit će i poslano", navela je Krišto.

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edin Forto za Klix.ba je rekao kako je "95 posto mjera usaglašeno slovom i brojem".

"Iskreno se nadam da će razum prevladat i da ćemo u Brisel poslati ambiciozan plan reformi. Nevezano za novac koji će se vezati uz njih, mjere koje EU traži trebaju nama, a ne EU, naravno, ukoliko svi stojimo na tome da je pridruživanje EU naš cilj", naveo je Forto.

Pokušali smo kontaktirati i Stašu Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali nije odgovorio na naš upit.

Upravo zbog njegove skorašnje izjave da "srpska strana nije saglasna sa određenim ambicioznim stavovima EU koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH", postavlja se jasno pitanje: šta je to što će biti poslano Evropskoj komisiji, tačnije tih "pet posto" koje nije usaglašeno.

Stav Košarca, pa sam tim i predstavnika iz bh. entiteta RS, jeste da pitanja koja su u nadležnosti entiteta "ne mogu biti prenesena na državni nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU".

I sama Delegacija EU je jučer za Klix.ba rekla kako je ovaj plan prilika za našu zemlju da dobije dvije milijarde maraka u zamjenu za reforme: a sve bi stvorilo uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu.

Upozorili su da je vremena malo, tačnije kraj aprila koji polako ističe. Ali, očigledno da pitanje više nije hoće li se poslati ovaj dokument, već: šta će biti poslano i (ne)usaglašeno. Da li će Košarac biti taj koji će popustiti ili će popustiti partneri te u cilju spašavanja dvije milijarde KM novca pristati na vidljivost entiteta.