BiH
85

Vojni penzioneri danas protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH održat će danas u 11:55 sati proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH gdje će tražiti da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremonom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Kako je rekao predsjednik Koordinacije Šaban Habibović, ova vlada razumije njihove zahtjeve i obećala je tri puta do sada da će ih ispuniti, ali to se još nije dogodilo.

"Mi nismo socijalna kategorija, mi smo te penzije zaradili i za naše penzije su uplaćivani doprinosi. Ali nije tako. Tražili smo da se ta nepravda ispuni. U maju ove godine premijer je formirao interresornu grupu koja je načinila izmjene i dopune zakona o vojnom penzionisanju koje su usvojili na vladi, ali sada se traže dodatna objašnjenja", rekao je Habibović.

Podsjetio je da je u maju 2013. godine donesen Zakon o povoljnijem penzionisanju, koji je izmijenio zakon donesen 2011, kojim su "drastilčno umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto". Vojni penzioneri žele da im budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Vojni penzioneri doći će iz svih krajeva Fedracije BiH, te će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok im se zahtjev ne ispuni. Ukoliko do toga ne dođe, tražit će ostavku premijera Fadila Novalića.