BiH
4

Vlastimir Mijović: Bolest me onemogućila da radim, a bio sam spreman pomoći Sarajevotekstilu

Klix.ba
Vlastimir Mijović
Vlastimir Mijović
Novoimenovani direktor Sarajevotekstila Vlastimir Mijović oglasio se obavještenjem u kojem navodi da je bio primoran podnijeti ostavku na tu funkciju, ali da pruža podršku radnicima u njihovim zahtjevima.

Mijović je kazao da je nakon prijave na konkurs za izbor direktora Sarajevotekstila d.d. Sarajevo, Nadzorni odbor njega imenovao na tu dužnost 27. maja 2015. godine.

"Krenula je i procedura za zakonsku registraciju mog postavljenja pri nadležnom sudu, a ja sam počeo sa upoznavanjem sa stanjem u ovoj kompaniji. Odmah sam se sastao i sa predstavnicima sindikata i podržao sve njihove zahtjeve, koji su potpuno opravdani. Obećao sam da ću im u tome maksimalno pomoći", istakao je.

Nažalost, već trećeg radnog dana morao je obaviti iznenadnu hiruršku intervenciju, koja je pokrenula lanac hroničnih bolesti, a one ga onemogućile da dalje radi.

"Podnio sam ostavku na dužnost imenovanog, ali zakonski još neverifikovanog direktora koji u Sarajevotekstilu nije zasnovao ni radni odnos", objasnio je Mijović i dodao: "Inače, svi zahtjevi radnika koje sam imao priliku saslušati apsolutno su opravdani i pružam im, privatno, punu podršku u pokušaju da ih realizuju. U situaciji kad imaju višemjesečni vakuum u Upravi, koja nema direktora - a ja to u suštini nisam ni postao, jer je imenovanje bilo samo početni, ali ne i završni korak - adresa za njihove zahtjeve su vlasnici kompanije i Nadzorni odbor".

Mijović je kazao da je, da ga zdravstveno stanje nije spriječilo, bio spreman da pomogne u pokušaju revitalizacije ove kompanije, iako su, slaže se, objektivne šanse za to bile nevelike.

"Za kratko vrijeme koje sam proveo u ovoj firmi nisam ni dobio ni tražio bilo kakvu novčanu naknadu", naglasio je na kraju Mijović.

Inače, radnici Sarajevotekstila su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu najavili tužbe protiv predsjednika Nadzornog odbora Gorana Jovanovića i direktora Kenana Harbe koje krive za probleme u kojim se kompanija nalazi već godinu dana.