Radili u korist Darka Šarića
0

Vlasnici Šećerane Bijeljina optuženi za pranje novca

FENA
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Zorana Ćopića, Ljube Mrđena i Drage Nižola zbog produženog krivičnog djela pranje novca u korist odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića.

Optužnica Ćopića tereti da je u toku 2008., pa do polovine ove godine, udruživanjem s Darkom Šarićem i drugim osobama iz Republike Srbije, protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnih djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga i produženog krivičnog djela pranje novca, ubacio novac od preprodaje droge u privredne tokove RS-a i Srbije.

Ćopić se tereti da se udruživanjem i s Nikolom Dimitrijevićem iz Beograda i Srđanom Petrovićem iz Novog Sada, protiv kojih su pravosnažno okončani postupci pred Višim sudom u Beogradu zbog produženog krivičnog djela pranje novca, a u dogovoru s Mrđenom i Nižolom, koji su djelovali po njegovom nalogu, putem različitih off-shore kompanija i preduzeća, putem poslovnih banaka, izvršio ubacivanje veće količine “prljavog” novca, stečenog izvršenjem krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, a radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla.

Novac su integrirali u privredne tokove Republike Srpske i Republike Srbije.

Specijalno tužilaštvo RS-a je predložilo da se oduzmu predmeti izvršenja krivičnog djela i to: akcije kupljene u “Fabrici šećera” a.d Velika Obarska u Bijeljini, u vrijednosti od 18.379.913. KM, kuća u ulici Sretena Stojanovića u Banjoj Luci u vrijednosti 225.000 KM, automobil “audi A6, 454.512,03 eura osnivačkog uloga u preduzeću “DTM Relations”, kao druge neopokretnosti stečene izvršenjem krivičnog djela.

Ćopić se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, nakon što je uhapšen u aprilu ove godine, a predloženo je da se pritvor produži do okončanja glavnog pretresa.

Podsjećanja radi, Specijalno tužilaštvo RS-a je krajem aprila zatražilo pritvor za Zorana Ćopića, jednog od najbližnih saradnika odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, dok su direktori Ćopićevih firmi "Avio-rent" Drago Nižol i "Agrokopa eksport-import" Ljubo Mrđen pušteni da se brane za slobode.

Uhapšeni su u akciji “Mašina”, koju je pokrenulo ovo tužilaštvo, a policija je tada iz preduzeća "Agrokop eksport-import" i "Avio- rent", kao i Šećerane u Bijeljini, a koja su u većinskom vlasništvu Zorana Ćopića, te Pavlović banke, izuzela određenu dokumentaciju.