Pozvao na podršku žena
120

Vladika Grigorije o ubistvima u Gradačcu: Ko nijemo posmatra, a ne pomogne žrtvi, saučesnik je u nasilju i tačka

I. M.
Foto: Instagram nalog vladike Grigorije
Foto: Instagram nalog vladike Grigorije
Nakon užasne tragedije koja je u petak potresla cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i region, oglasio se i vladika Grigorije poslavši poruku u kojoj je osudio nasilje nad ženama.

"U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, prije bilo čega drugog, priznati da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i 'ravna' sve prema sebi, pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam (naročito kroz ispovijesti svoje pastve) učinili da stvari počinjem sagledavati realnije", rekao je.

On je poručio da u takvom okruženju ženama je vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku. I to ne mora nužno da bude u okrilju porodice. Kazao je da je mnogo prećutanog nasilja oko nas. Vjeruje da bi mnogi samo da kad bi to sebi priznali iskreno, u svojim porodicama mogli navesti neki oblik nasilja u posljednjih nekoliko generacija.

"Protiv nasilja se treba boriti na svim nivoima - od institucionalnog do porodičnog i ličnog (nipošto nije zanemarljiva ni borba u ovim online prostranstvima, zbog čega sve ovo i pišem). Za korjenite promjene su, nažalost, potrebne godine i decenije. Ali te promjene se neće desiti same od sebe, tj. ako konstantno ne budemo ukazivali na problem i ako ga ne budemo rješavali. Prije svega, ako ne budemo branili i odbranili žrtve nasilja. Jer ko nijemo posmatra, a ne pomogne žrtvi, saučesnik je u nasilju. Tačka", rekao je.

Grigorije je kazao da je za početak potrebno da svi priznamo očiglednu činjenicu čije negiranje i predstavlja korijen problema. Žene jesu svakodnevno žrtve nasilja. Naročito ovu činjenicu treba da osvijeste muškarci jer bez njihove podrške nasilje neće nikada prestati.

"Među nasilnicima ima i onih koji sebe nazivaju hrišćanima i smatraju se pobožnim i vjernicima. Njima bih imao da poručim sljedeće: ako je neko rođen kao muškarac, on time ne ostvaruje nekakav ekskluzivitet u ovom svijetu, jer su pred Bogom svi ravnopravni, bez obzira na pol. Ugledajte se na Hrista i na njegov odnos prema ženama, koji vrlo lako možemo iščitati iz jevanđela. I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svijet donijela upravo žena", zaključio je.