BiH
12

Vlada ZDK za dugovanja diže kredit u iznosu od 30 miliona KM

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona održala 59. sjednicu, po hitnom postupku, na kojemu se razmatralo trenutno stanje nastalo uslijed dramatičnog pada priliva javnih prihoda u budžet ZDK.

S obzirom da Vlada ZDK nije u stanju da ispuni sve zahtjeve nezadovoljnih radnika i drugih koji svoje novčane prihode dobivaju iz budžeta ZDK, danas se na sjednici raspravljalo o kreditnom zaduženju u iznosu od 30 miliona KM, iako je Zeničko-dobojski kanton već sada u finansijskom minusu od 150 miliona KM. Jedan od razloga za hitnom sjednicom Skupštine ZDK jeste i nedostatak sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona prema poljoprivrednicima, prosvjetnim radnicima, policajcima, porodiljama i drugima.

"Trenutni mjesečni prilivi nisu dovoljni ni za redovnu mjesečnu platu, a jedini način prevazilaženja ove situacije jeste obezbijeđenje novčanih sredstava preko kreditnih zaduženja", stoji u zaključku Vlade ZDK.

Današnjoj sjednici Skupštine ZDK prisustvovali su i korisnici budžeta ZDK koji su se u nekoliko navrata obratili poslanicima na današnjoj hitnoj sjednici.

Predstavnica porodilja Edita Dautbegović je istakla da je jedino riješenje isplate naknada, novo zaduženje Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

"Mi smo se u više navrata obraćali Vladi ZDK vezano za naknade koje nam kasne šest mjeseci. Prošle godine održani su prvi mirni protesti kada nam je obrazloženo zašto nema naknada, a od ove Vlade redovno su se isplaćivala dugovanja, ali su dugovi ostali od prošle Vlade. Mi smo na kategoriji socijalnih slučajeva, mi, žene koje smo zaposlene, ali o tom po tom. To je takav zakon i nije nam u principu da ga sada mijenjamo. Cilj nam je da nam se isplate naknade jer nas zaduženja stežu sa svih strana. Nama je rečeno da ZDK nema sredstva da nam isplati ni redovne, a kamoli zaostale naknade, a jedino je to moguće sa zaduženjem. Apsolutno mislim da smo pali na socijalu i sada se malo zamislite, kakav je život sa zaduženjima i malim bebama. Ukoliko se ovo usvoji kanton će riješiti pitanje svih majki porodilja", kazala je Dautbegović.

Premijer Vlade ZDK u ostavci, Munib Husejnagić je pojasnio da je punjenje budžeta u prvih šest mjeseci 2014. godine u odnosu na protekle četiri godine smanjeno za 13 miliona KM i to zbog smanjenih uplata PDV-a.

Ministrica finansija Vlade ZDK Sabina Heljić je kazala kako punjenje budžeta jeste osnovni, ali ne i jedini problem isplate naknada za budžetske korisnike.

"Ove godine smo iz tekućih sredstava platili dugovanja iz 2013. godine u iznosu od 43 miliona KM. Rupe krpimo od prošlogodišnjih dugovanja iz tekućeg priliva koji nije dovoljan, a u januaru smo plaćali obaveze iz marta i aprila protekle godine i tako svakih narednih mjeseci. U junu nismo platili niti jedan račun kako bismo skupili novac za 8.000 budžetskih korisnika i to smo jedva uspjeli ispoštovati. Ovo nas je dovelo do takvog momenta gdje su ugrožene vitalne funkcije kantona. Ministarstvo finansija je totalno obezglavljeno i ključno je reći da ni Ministarstvo finansija, a ni Vlada nemaju mogućnosti da utiču na povećanje redovnih budžetskih priliva", izjavila je Heljić.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Sindikata policije Almir Salkičević kao i predsjednik Sindikata obrazovanja Selvedin Šatorović, koji su u dijelu za raspravu istakli važnost da se Vlada uozbilji i sagleda sve aspekte koji mogu proizaći, ukoliko prijedlog za zaduženje ne bude usvojen.

Poslanici stranaka Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kao i njihovi predstavnici većinom su izrazili razumijevanje na prijedlog Vlade ZDK o novom zaduženju u iznosu od 30 miliona KM, dok su predstavnici SDA skrenuli pažnju na to kako poslanicima nije dostavljen način isplate rata kredita u narednom periodu.

Međutim, prilikom glasanja, poslanici SDA su bili suzdržani, dok je većinom glasova izglasana odluka da Vlada ZDK u narednom periodu od banaka traži kreditno zaduženje u iznosu od 30 miliona KM. Zeničko-dobojski kanton je među najmanje zaduženim kantonima u Federaciji BiH, a kada će prosvjetni radnici, policajci, porodilje i drugi budžetski korisnici dobiti svoje zaostale naknade još nije poznato.