Komentari (2)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Znaci radi se o bukvalno istom lijeku ali su cijene bitno drugacije. Najnoviji lijekovi kojima je tek istekla licenca mogu biti i do deset puta skuplji od istog paralelnog lijeka koji se proizvodi u drugoj fabrici. To vam je kao voda. Na trsistu postoji Tesanjska, Sarajevska, Tuzlanska, Kiseljak... e razlika izmedju ovih gore pomenutih lijekova je manja nego izmedju Tesanjske i Sarajevske vode (u vodi moze biti nekih minerala). Apoteke su stimulisane da prodaju najskuplje (jer vise zaradjuju).
Ovo sa lijekovima u BiH je van pameti. Lista lijekova sa generickim imenima! Isti lijek proizvode mnoge fabrike ali naravno pod drugim imenom. Apoteke u Skandinaviji izdaju najjeftiniji lijek. Ako hocete od odredjene firme onda pacijent placa razliku u cijeni. Apotekama se najvise isplati da izdaju najskuplji jer time najvise zaradjuju. Uzmite primjer "Acetilsalicilna kiselina" - originalni preparat pravi Bayer "Aspirin", Pliva "Andol", Galenika "Midol", Bosna lijek "Bospirin" ...