Na današnjoj sjednici
1

Vlada RS odobrila 7,8 miliona KM za povećanje plata radnicima

S. Š.
S današnje sjednice Vlade RS (Foto: Vlada RS/Twitter)
S današnje sjednice Vlade RS (Foto: Vlada RS/Twitter)
Vlada RS dala je saglasnost da Ministarstvu privrede i preduzetništva na raspolaganje bude stavljeno 7.780.000 KM na ime poticaja za povećanje plate radnika, u skladu sa finansijskim planovima potrošnje za prvih šest mjeseci ove godine.

"Sredstva su namijenjena za isplatu subvencija privrednim subjektima za period od 1. jula do 31. decembra prošle godine u kojem je izvršeno stvarno povećanje plate radnika, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi RS i ispunjenju uslova iz Pravilnika o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika kojim su privredni subjekti stekli pravo na isplatu određenih iznosa sredstava", saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Prema rješenjima ovih propisa, za sprovođenje postupka dodjele poticaja za povećanje plate radnika ne raspisuje se javni poziv, a privredni subjekti imaju rok od 60 dana nakon isteka obračunskog perioda za koji traže poticajna sredstva da podnesu zahtjev za podsticaj.

Vlada RS usvojila je danas Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije za period 2023-2025. godine, kojim je razrađena okvirna dinamika realizacije mjera, ključnih strateških projekata, drugih potencijalnih projekata i aktivnosti u navedenom periodu.

Kako je dalje saopćeno, strategija definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije od kojih su najvažniji povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, povećanje zaposlenosti i povećanje investicija u industriji, te smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.

Akcioni plan, koji je usvojila Vlada RS na današnjoj sjednici u Banjoj Luci, izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima institucijama koji su nosioci realizacije pojedinih projekata i aktivnosti.