Predali NSRS-u
55

Predsjednik i četiri člana RIK-a podnijeli ostavke na poziv Vlade RS-a

SRNA
Predsjednik i četiri člana Republičke izborne komisije (RIK) podnijeli su danas ostavke, potvrdio je Srni Oliver Blagojević, koji je obavljao funkciju predsjednika.
"Nakon sjednice, ostavke smo predali na protokol Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Blagojević.

Blagojević je rekao da dva člana danas iz opravdanih razloga nisu prisustvovala sjednici RIK-a.

On je dodao da su se na sjednici informisali i o Nacrtu izbornog zakona Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je proteklog petka donijela zaključak kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavku na dužnost.

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, u zaključku koji je donijet na 9. telefonskoj sjednici, navodi se da je Vlada RS stava da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i da smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH "od strane samozvanog visokog predstavnika u BiH".

Dalje se zadužuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu općina i gradova Republike Srpske i organizacionih jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština RS-a je 28. marta usvojila nacrt entitetskog Izbornog zakona te su odbacili tehničke izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Treba istaći da Vlada RS-a nema nikakve ovlasti u smislu imenovanja ili smjene članova općinskih izbornih komisija ili biračkih odbora pa samim tim ne mogu ni zahtjevati od članova odbora da podnesu ostavke.

Povlačenje članova iz izbornih komisija moglo bi značiti i blokadu izbornog procesa što bi bio novi udar na institucije i procese u BiH u režiji vlasti u RS-u predvođenih Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om. Ovo će također biti i veliki test za opoziciju kako će se ophoditi prema ovom zaključku.