BiH
0

Vlada RS-a utvrdila listu proizvoda od posebnog značaja za zaštitu standarda građana

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Vlada Republike Srpske u tehničkom mandatu utvrdila je danas listu proizvoda i usluga od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva.

Prema toj listi bazirat će se i izračunavanje minimalne potrošačke korpe koju vrši Zavod za statistiku, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Na osnovu liste proizvoda i usluga od posebnog značaja za životni standard stanovništva bit će donesen pravilnik kojim će se utvrditi obaveza privrednih subjekata da dostavljaju obavještenja o cijenama, a na osnovu čega će Ministarstvo trgovine i turizma djelovati neophodnim mjerama kontrole, u skladu sa zakonom.

Proizvodi od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva su: pšenično brašno tip 850 i 500; hljeb od brašna tip 850 i 500; so za ljudsku ishranu; ulje suncokretovo za ishranu; svinjska mast, maslac, maslo i margarin; sve vrste svježeg mesa i ribe; kokošija jaja; sve vrste svježeg povrća i voća; mlijeko; šećer kristal; jogurt; udžbenici za osnovnu školu; lijekovi; hrana za bebe (zamjena za majčino mlijeko); hrana za dojenčad i čvrsta ogrevna goriva (drvo, ugalj).

Usluge od posebnog značaja za zaštitu standarda stanovništva su: usluga isporuke vode; usluga isporuke električne energije; telekomunikaciona usluga – usluga fiksne telefonije; usluga isporuke toplote (grijanje) i isporuka gasa; odvoz otpadaka iz poslovnih i stambenih prostora (smeće); usluga javnog prevoza lica u gradskom i prigradskom saobraćaju; usluga odvođenja otpadnih voda (kanalizacija); zdravstvene usluge i participacija za djecu obuhvaćenu predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.