CCI
0

Vlada RS-a najefikasniji organ izvršne vlasti

FENA
Vlada Republike Srpske je u 2008. godini bila najefikasniji organ izvršne vlasti u BiH u usvajanju zakona, ali se od niza Vladinih mjera samo njih 25 posto odnosilo na zahtjeve građana formulirane u Građanskoj platformi.

Rezultati istraživanja Monitoring tima Centra civilnih inicijativa BiH pokazuju i da Vlada RS-a često pribjegava kampanjskom radu, kao i to da je cijelo treće tromjesečje 2008. godine utrošeno na vođenje kampanje za lokalne izbore.

Predstavnici CCI-a su na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazali da kada je u pitanju rad Narodne skupštine RS-a u 2008. godini primjetno je da je sa četiri mjeseca zakašnjenja usvojen program rada, a plan rada ispunjen je sa 55,8 posto.

U prošloj godini poslanici u RS-u su razmatrali čak 80 zakona prenesenih iz 2007., a osnovna zamjerka i tom zakonodavnom tijelu tiče se činjenice da se samo u devet navrata bavila problematikom iz Građanske platforme.

Problem u entitetskom parlamentu je i nepostojanje etičkog kodeksa ponašanja, što je razlogom da je zabilježen znatan broj slučajeva ponašanja koje nije primjereno parlamentu.

Prema podacima CCI-a poslovnik su najčešće kršili poslanici SNSD-a, SDS-a i Srpske radikalne stranke RS-a, dok narodne zastupnice nisu učinile nijednu povredu poslovnika.

Najčešće je poslovnik Skupštine RS-a kršio entitetski premijer Milorad Dodik u raspravama sa šefom poslaničkog Kluba SDS-a Borislavom Bojićem i poslanikom radikala RS-a Milankom Mihajlicom.

Predstavnica CCI-a Majda Behram-Stojanov kaže da se i zakonodavna i izvršna vlast u RS-u veoma malo bavi pitanjima koja su od ključnog interesa za građane ovog bh. entiteta, a primjetan je visok stepen, kako kaže, netolerancije koju vlast RS-a izražava prema predstavnicima medija i nevladinog sektora koji se kritički odnose prema njenom radu.