BiH
0

Vlada KS: Pooštriti kazne za nošenje oružja bez odobrenja

Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije te predložila Skupštini KS njegovo usvajanje po hitnoj proceduri.

Prijedlog hitnosti procedure proističe iz činjenice da je zakonski rok za zamjenu starih oružnih listova istekao 14.12.2012. godine, a imajući u vidu da veliki broj građana i pored stalne medijske kampanje nije zamijenio stare oružne listove, te da se radi o veoma složenom poslu sravnjavanja evidencija imalaca oružnih listova sa njihovim prebivalištem i trenutnim boravištem i u cilju javnog interesa građana je neophodno produžiti rok do 30.06.2014. godine.

Kako su naveli u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, nakon provedene sveobuhvatne analize kaznenih odredaba u odnosu na dosadašnju propisanu kaznu, dā se zaključiti da su one neefektivne i da su za krivična djela propisana Zakonom sudovi uglavnom izricali mjeru upozorenja, odnosno uvjetnu osudu, čime, svjedoci smo, nije postignuta suštinska svrha kažnjavanja. U Prijedlogu novog zakonskog rješenja, između ostalog, predložene su pooštrene kazne prema kojima se umjesto "novčane kazne ili kazne zatvora od šest mjeseci do tri godine", propisuje kazna zatvora od jedne do tri godine za krivično djelo ko na javnom mjestu bez odobrenja nabavi, drži ili nosi vatreno oružje, ko proda vatreno oružje pravnom ili fizičkom licu koji nemaju odobrenje za nabavljanje te vrste oružja, ko drugom da pištolj ili revolver na poslugu ili ko da na poslugu lovačko oružje ili sportsko vatreno oružje osobi koja za tu vrstu nema oružni list.

Na incijativu vijećnika Općinskog vijeća Općine Ilijaš i nakon dostavljenog elaborata o postojanju javnog interesa, Vlada KS je utvrdila Prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Osnovne škole "Stari Ilijaš". Procijenjeno je da će škola imati ukupno 27 odjeljenja, odnosno 19 novih odjeljenja, što je u skladu sa zakonom koji predviđa minimalno 18 odjeljenja za osnivanje redovne osnovne škole.