Pokreću pregovore
55

Vlada HNK održala hitnu telefonsku sjednicu nakon masovnog protesta medicinara

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon što je danas stotine hercegovačkih medicinara u Mostaru održalo protestnu šetnju i pred zgradom Kantonalne vlade poručilo da neće odustati od generalnog štrajka dok ne potpišu kolektivni ugovor, Vlade HNK je održana hitnu telefonsku sjednicu.
"Na tragu dogovorenog na sastanku premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega, ministra financija Adnana Faladžića, ostalih članova pregovaračkog tima Vlade HNK i čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, održanom u petak, 3. novembra 2023. godine, Vlada je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, usvojila Odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNK-a", navode iz Vlade HNK.

Kada je riječ o protokolu o pregovaranju, kako ističu, s obzirom na činjenicu da se radi o različitim prijedlozima, o pregovaračkom će se okviru Vlada izjasniti na prvoj narednoj sjednici.

Predsjednik pregovaračkog tima uime Vlade HNK Antonio Vujića ističe kako je resorno ministarstvo u punom kapacitetu posvećeno ovoj temi.

"Članovi pregovaračkog tima razmatraju financijske aspekte iz sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora. Očekujem da će Vlada usvojiti pregovarački okvir da bi sastanak članova pregovaračkog tima sa sindikalnim čelnicima bio moguć već do kraja tekuće sedmice", naglasio je Vujića.

Podsjetimo da je oko četiri hiljade zdravstvenih radnika na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u generalnom štrajku od 2. novembra, zbog čega hiljade stanovnika Hercegovine ne može ostvariti svoje pravo na zdravstvene usluge, a tokom štrajka rade samo hitne službe i pomoć se pruža samo životno ugroženim osobama.