Valentin Inzko
0

"Vlada FBiH suočena sa socijalnim nemirima"

SRNA
Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u izvještaju koji će u ponedjeljak podnijeti Vijeću sugurnosti UN-a ocjenjuje da je Vlada Federacije BiH razjedinjena, slaba, nefunkcionalna i suočana sa socijalnim nemirima zbog zahtjeva MMF-a za smanjenje budžeta.

"Najveći izazov je svakako upitna sposobnost Vlade Federacije da smanji troškove određene za ratne veterane i druge politički relevantne socijalne kategorije", navodi Inzko.

Kao problem Federacije izdvojen je Mostar zbog nemogućnosti hrvatskih i bošnjačkih političara da se dogovore o uspostavljanju vlasti više od godinu dana nakon posljednjih izbora.

U izvještaju se konstatuje i da se pod uticajem etničkih tenzija povećava nasilje fudbalskih navijača, pri čemu se iznose detalji sa nedavnih nereda u Grudama u kojima je jedan mladić ubijen.

Uz ocjenu da se teškoće u Federaciji BiH nastavljaju Incko podsjeća na više kriza kroz koje Vlada prolazi od smjene Nedžada Brankovića, te detaljno opisuje kako se Vlada povukla pred protivljenjem građana da se njihova primanja smanje zbog rebalansa budžeta, što je uslov za ispunjavanje uslove MMF-a kako bi dobili svoj dio od 1,2 milijarde evra u trogodišnjem stand bay aranžmanu.

"Štrajkovi glađu, blokade puteva i granica, te prijetnje demonstracijama od strane sindikalaca, ratnih veterana i poljoprivrednika su se umnožile, da bi 18. juna nekih 7.000 ratnih veterana, civila žrtava rata i vanratnih invalida demonstriralo pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu", navodi Inzko.

Visoki predstavnik tvrdi da novi federalni premijer Mustafa Mujezinović pokušava da održi kurs u ispunjavanju obaveza entiteta prema MMF-u, suočavajući se sa demonstracijama i sa brojnim raspravama sa hrvatskim ministrima za koje Incko u izvještaju navodi da su frustirani zbog preglasavanja na zasjedanjima Vlade.

On pojašnjava kako su četiri hrvatska ministara bojkotovala rad Vlade nakon što su preglasani u raspravi o trasi budućeg autoputa kroz Hercegovinu, nakon čega je formirana radna grupa za rješavanje tog problema a jedan ministar Bošnjak, kako ga Incko opisuje, podnio je ostavku i to je mjesto još nepopunjeno.

U izvještaju se navodi da su odnosi u Federaciji ponovo uzdrmani zbog problema naftnih terminala u luci Ploče u susjednoj Hrvatskoj, koji su u vlasništvu Vlade, a nalaze se pred bankrotom.

Inzko napominje da Federalnom Ustavnom sudu još uvijek manjka troje sudija, zbog borbe koja se vodi između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i predsjednika entiteta Borjane Krišto.

"Predsjednik Federacije je nominovao hrvatske i srpske kandidate, koji nisu prošli u Domu naroda Federacije", pojašnjava on.

Inzko upozorava i da su plate sudija i tužilaca usaglašene na svim nivoima u BiH sada pod prijetnjom u Federaciji zbog nastojanja da se smanje troškovi u skladu sa zahtjevima MMF-a.

"Iako su državne i vlasti Republike Srpske uspjele da smanje troškove u skladu sa zahtjevima MMF-a bez rezanja sudijskih plata, Federacija se uveliko oglušila o izraženu zabrinutost moje kancelarije i VSTS-a", zaključio je visoki predstavnik.